۱۳۸۹ فروردین ۲۳, دوشنبه

چربي خون و پلاكت خون 1

آشنایی با کلسترول و تری گلیسیرید
لیپیدها، نوعی چربی هستند و در بدن انسان نقش حیاتی دارند. برای مثال غشاهای سلولی، بدون لیپیدها از بین می‌روند اما وقتی سطوح تری گلیسرید که نوعی لیپید است افزایش می‌یابد، مشکل‌آفرین می‌شود. تری گلیسریدها ترکیب شیمیایی هستند که در مواد غذایی، بدن و پلاسمای خون، موجودند و همراه با کلسترول لیپیدهای پلاسما را تشکیل می‌دهند. تری گلیسریدهای پلاسما ناشی از چربی مواد غذایی هستند و یا از سایر منابع انرژی مانند کربوهیدرات‌ها در بدن ساخته می‌شوند.
انرژی که از طریق غذا وارد بدن شده فورا توسط بافت‌ها مورد مصرف قرار نمی‌گیرد، بلکه به تری گلیسرید تبدیل شده و به سلول‌های چربی منتقل می‌گردد تا ذخیره شود. هورمون‌های بدن، آزاد شدن تری گلیسریدها را از بافت چربی تنظیم می‌کنند. لذا بین وعده‌های غذایی انرژی مورد نیاز بدن تامین می‌شود.
هنگامی که تری گلیسریدها به پروتئین‌های حامل متصل می‌شوند، لیپوپروتئین‌ها به وجود می‌آیند و ممکن است اضافات چربی در عروق کرونر باقی بماند. مطالعات مختلف نشان داده‌اند تری گلیسرید بالا به شدت خطر بیماری قلبی را افزایش می‌دهد حتی زمانی که هیچ ریسک فاکتور دیگری وجود نداشته باشد.
اکثر مردم در مورد تری گلیسرید اطلاع کافی ندارند و از سویی داروهای موثری نیز برای کاهش آن موجود نیست. محققان می‌گویند بیماران باید اطلاع بیشتری در این مورد پیدا کنند. علاوه بر بیماری قلبی، سطوح بالای تری گلیسرید بر خطر بیماری کلیوی و پانکراتیت نیز می‌افزاید.
اغلب چربی‌های موجود در غذاها و بدن، به شکل تری گلیسیرید هستند، بالا بودن مقدار این مواد عامل خطر جدی برای ایجاد بیماری قلبی محسوب می‌شود. تری گلیسیریدها نوعی از چربی‌ها هستند که بدن می‌تواند آنها را از قند و کربوهیدارتهای دیگر و یا با دریافت کالری بیش از حد، تولید کند. بنابراین در صورت پرخوری حتی اگر به شکل خوردن مقادیر بسیار زیاد کربوهیدارتها باشد مثل خوردن قند و یا نان بسیار زیاد، بدن می‌تواند آنها را به تری گلیسیرید تبدیل کند.
وظیفه کلسترول، تولید هورمون ها، ویتامین D اسیدهای صفراوی است و به هضم غذا کمک می‌کند. کلسترول به صورت واحدهای کوچکی به نام”لیپوپروتئین” که مرکب از چربی و پروتئین هستند، در رگ‌های خونی حمل می‌شوند که دو نوع مهم آن ‪ LDL و‪HDL است. LDL مخفف Low density lipoprotein یا لیپوپروتئن های با چگالی پایین و HDL مخفف High density lipoprotein یا لیپوپروتئن های با چگالی بالا هستند. مقدار بالای لیپوپروتئین دارای تراکم پایین یا ‪ LDL که به کلسترول بد معروف است، موجب تجمع کلسترول در سرخرگ‌ها شده و در نتیجه احتمال ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می‌دهد
باروزه گرفتن میزان کلسترول به خصوص تری گلیسیرید کاهش می‌یابد، مشروط به اینکه روزه دار بعد از افطار از غذاهای ساده استفاده کند. البته کسی که چربی خون بالایی دارد، اگر بعداز افطار همان غذاهای چرب معمول را بخورد، روزه در کاهش چربی خون او اثری ندارد. تغذیه و رژیم غذایی حداکثر ‪ ۲۰تا ‪۳۰ درصد کلسترول را کاهش می‌دهد اما تاثیر رژیم غذایی روی کاهش تری گلیسیرید بسیار بیشتر است. کلسترول، ماده‌ای مومی و چرب-مانند است که در تمام سلول‌های بدن یافت می‌شود. بدن انسان کلسترول خود را در کبد می‌سازد و برای ادامه حیات هم به آن نیاز دارد.
لیپوپروتئین دارای تراکم بالا یا، HDLبه انتقال کلسترول به خصوص ‪ LDL به خارج از خون و کبد کمک می‌کند، کبد هم کلسترول را از بدن خارج می‌کند. ‪ HDLیا”کلسترول خوب” از تجمع کلسترول در سرخرگ‌ها پیشگیری می‌کند و حتی کلسترول اضافی را از دیواره سرخرگ‌ها بر می‌دارد و به همین دلیل بالا بودن مقدار آن احتمال ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می‌دهد.
- کلسترول بالای خون چه مشکلاتی ایجاد می‌کند؟
بالا بودن میزان کلسترول در خون علامتی ایجاد نمی‌کند، به طوری که اکثر افراد از سطح کلسترول خیلی بالای خود آگاهی ندارند ولی بالا بودن آن می‌تواند جدی و خطرناک باشد، زیرا کلسترول می‌تواند در دیواره سرخرگ‌ها رسوب کند که این تجمع کلسترول، پلاک نامیده می‌شود. با گذشت زمان و باافزایش سن، پلاک باعث باریک شدن سرخرگ‌ها می‌شود به طوری که دیواره سرخرگ‌ها ، قابلیت ارتجاعی خود را از دست داده و سخت می‌شوند که به این شرایط “آترواسکلروز” و یا به تعبیری سختی رگها یا تصلب شرایین گویند و چنانچه این روند تحت کنترل قرار نگیرد، بیماری عروق کرونر قلب به وجود خواهد آمد.
بیماری عروق کرونر قلب یا حمله قلبی وقتی رخ می‌دهد که یک یا چند رگ خونی قلب (سرخرگ‌های کرونر) به طور نسبی یا کامل مسدود شوند. با کاهش یا قطع جریان خون، اکسیژن و مواد غذایی نمی‌توانند به قسمتهای دچار انسداد قلب برسند و درنتیجه ممکن است بخش‌هایی از عضله قلب دچار مرگ شوند که این امر به ضعیف تر شدن قلب منجر می‌شود به طوری که قلب قادر به پمپ کردن خون سرشار از مواد غذایی به بدن نخواهد بود.
در مواردی ممکن است دو سوم سرخرگ ها مسدود باشند و در شرایط عادی، فرد احساس ناراحتی نکند (یعنی چیزی بیش از ۶۰ درصد فضای رگ بسته شده است) اما به هنگام استرس یاانجام حرکات بدنی و ورزش، به دلیل کاهش خونرسانی، دچار درد یا فشار شود که آنژین نام دارد. تشکیل پلاک و مشکلات ناشی از آن ممکن است در سرخرگ بخش‌های دیگر بدن نیز اتفاق بیفتد.
- چه عواملی باعث افزایش کلسترول خون می‌شوند؟
عواملی که موجب افزایش کلسترول خون می‌شود دو دسته هستند: عوامل قابل کنترل و عوال غیرقابل کنترل.
۱/ عوامل قابل کنترل:
سه عامل مهم برای کنترل میزان کلسترول عبارتند از: غذا، وزن بدن و فعالیت‌های بدنی (به تعبیری ورزش).
الف) غذا:
غذاهای حاوی چربی‌های اشباع شده که در دمای اتاق جامد هستند کلسترول سرم و LDLرا بیش از همه افزایش می‌دهند که باید از مصرف آنها پرهیز کرد و به جای آنها از روغن‌هایی که در دمای اتاق مایع هستند استفاده کرد.
بسیاری از روغن‌های مایع به خصوص در دمای بالا به سرعت فاسد می‌شوند که به همین دلیل برای باثبات تر کردن این روغن ها،آنها را هیدروژنه و به نوع جامد تبدیل می‌کنند. اگر همه پیوندهای روغن نباتی، هیدروژنه نباشند به این محصول “نسبتا هیدروژنه” گفته می شود که در برخی موارد حاوی چربی‌هایی به نام”چربی‌ترانس” هستند. تحقیقات نشان می‌دهد که اسیدهای چرب ترانس به اندازه اسیدهای چرب اشباع شده زیان آور بوده و با ایجاد بیماری‌های قلبی در ارتباط هستند.
مارگارین (کره های گیاهی)، بیسکویت‌های بی‌شکر (کراکرها) وکلوچه‌ها(نان شیرینی‌ها) همگی دارای کره نباتی “نسبتا هیدروژنه” هستند. انجمن قلب آمریکا، مارگارین ، گوشت گاو و بره و انواع کلوچه‌ها و بیسکویت‌ها که چهار نوع غذای بسیار متداول در آن کشور هستند را منبع اسیدهای چرب ترانس اعلام کرده است. اسیدهای چرب اشباع شده نیز در محصولات نباتی و به مقدار زیاد در محصولات حیوانی مانند گوشت قرمز، مرغ، شیر و کره یافت می‌شوند. پساین نکته بسیار مهم است که در رژیم غذایی خود از چربی هایی استفاده کنیم که اشباع نشده باشند. یکی از بهترین این روغن ها، روغن زیتون است که جایگزین مناسبی برای سایر روغن هاست.
ب) وزن بدن:
افزایش وزن بدن نیز باافزایش‪ LDLو کاهش HDLهمراه‌است. به بیانی دیگر، هرچه وزن بدن بیشتر شود (البته اضافه وزن منظور است)، کلسترول های بد خون بیشتر شده و کلسترول خوب خون کمتر میشوند.
ج) فعالیت بدنی :
در مورد نقش فعالیت بدن و ورزش در سلامت و تندرستی بدن هیچ شک و تردیدی نیست. فعالیت بدنی و ورزش منظم نیز از عوامل قابل کنترل کلسترول است که موجب کاهش وزن و کاهش LDL شده و HDLیا کلسترول خوب را بالا می‌برد.
۲/ عوامل غیر قابل کنترل
عوامل غیر قابل کنترل در افزایش کلسترول را دو دسته است یکی از این عوامل وراثت است و میزان کلسترول بالا در برخی افراد زمینه ارثی دارد و دیگری سن و جنس است. ‪ LDLدر زنان جوان پایین تر از مردان جوان است ولی با افزایش سن میزان ‪LDL در هر دو جنس بالا می‌رود و بعد از ‪ ۵۵سالگی، زنان سطح کلسترول بالاتری نسبت به مردان پیدا می‌کنند. در نتیجه در خانم های مسن، کنترل وزن و رژیم و فعالیت بدنی مهمتر است (در مورد کنترل کلسترول).
بهتر است اندازه‌گیری میزان چربی خون از ‪ ۲۰سالگی آغاز شود و هر فرد بالای ‪ ۲۰سال، حداقل هر پنج سال یک بار یا در صورت نیاز و تجویز پزشک، در فواصل کمتر مقدار کلسترول خود را اندازه‌گیری کند.
تری گلیسیریدها:
اغلب چربی‌های موجود در غذاها و بدن، به شکل تری گلیسیرید هستند، بالا بودن مقدار این مواد عامل خطر جدی برای ایجاد بیماری قلبی محسوب می‌شود. تری گلیسیریدها نوعی از چربی‌ها هستند که بدن می‌تواند آنها را از قند و کربوهیدارتهای دیگر و یا با دریافت کالری بیش از حد، تولید کند. بنابراین در صورت پرخوری حتی اگر به شکل خوردن مقادیر بسیار زیاد کربوهیدارتها باشد مثل خوردن قند و یا نان بسیار زیاد، بدن می‌تواند آنها را به تری گلیسیرید تبدیل کند. بالا بودن تری گلیسیرید در زنان به خصوص زنان میانسال بیشتر از مردان پیش بینی‌کننده احتمال بروز بیماری قلبی است.
مقدار تری گلیسیرید در صورت مصرف زیاد الکل، استرس، برخی بیماری‌ها، مصرف برخی داروها و هورمونها و در بعضی ساعات روز نیز افزایش می‌یابد.
- روزه داری چه مقدار در کاهش کلسترول و تری گلیسیرید تاثیر دارد؟
کسانی که چربی خون بالایی دارند با روزه گرفتن میزان چربی خونشان کاهش می‌یابد.
از آنجا که بدن در این ماه مواد غذایی کمتری دریافت می‌کند طبیعتا منابع چربی خون فرد روزه‌دار کاهش می‌یابد. البته کاهش چربی خون به غذای مصرفی روزه دار پس از افطار بستگی دارد.
- نقش تغذیه در کاهش کلسترول و تری گلیسیرید
در صورت رعایت توصیه‌های لازم، به مدت سه تا چهار هفته، کلسترول بد خون (LDL) به میزان ‪ ۲۰تا ‪۵۰ درصد کاهش می‌یابد. اولین توصیه برای کاهش میزان کلسترول خون ، مصرف غذاهای پرفیبر به خصوص “فیبرمحلول”، به میزان روزانه ‪ ۱۰تا ‪ ۲۵گرم است. لوبیا، نخود، میوها، سبزی‌های دارای ریشه، جو، سی، ذرت، سبوس برنج سیب، توت فرنگی ، کدو، هویج، کاهو و خیار، منابع خوب فیبر هستند. “فیبر محلول” موجود در غذاها، شبیه به اسفنجی است که ذرات چربی و کلسترول را در روده به سوی خودش جذب کرده و به دام می‌اندازد و با مدفوع از بدن دفع می‌کند و مانع از جذب آن به بدن می‌شود.
- خوردن میوه در میان وعده‌های غذایی.
خوردن میوه و سبزی در میان سه وعده غذای روزانه، ضمن اینکه موجب کاهش کلسترول می‌شود، به طور طبیعی موجب کم شدن اشتها و کم خوردن غذا در وعده‌های اصلی می‌شود.
- مصرف لبینات بدون چربی و یا کم چرب.
به خصوص افرادی که به طور خانوادگی مشکل کلسترول دارند بهتر است که لبنیات بدون چربی مصرف کنند. تمامی منابع حیوانی مثل لبینات ، گوشت و تخم مرغ منبع اصلی کلسترول هستند، لذا حتی- المقدر باید در مصرف این نوع مواد مراقب باشیم. افرادی که کلسترول بالایی دارند حتما پوست مرغ و چربی روی گوشت را بردارند و مصرف گوشت قرمز را کم کنند، به خصوص از خوردن کله پاچه دل و جگر و مغز که حاوی کلسترول بالایی است خوداری کنند.
با توجه به اینکه منبع تری گلیسیرید در بدن نیز مواد قندی و کربوهیدارت‌ها است برای کاهش آن توصیه می شود افرادی که تری گلیسیرید بالایی دارند ضمن کاهش اضافه وزن، قند و شکر و شربت که قندشان به شکل ساده است کمتر دریافت کنند، ضمن اینکه از مصرف زیاد برنج نیز خودداری کنند. کسانی که تری گلیسیریدشان بالاست ممکن است که قند خونشان نیز بالا باشد، ضمن اینکه بیماری‌های کلیوی هم ممکن است باعث افزایش تری گلیسیرید بشود. همچنین چاقی دور کمر نیز ممکن است نشانه تری گلیسیرید بالا باشد، اما چاقی عمومی احتمال بالا بودن کلسترول بالا را به همراه دارد.
- فعالیت بدنی و کاهش کلسترول و تری گلیسیرید
علاوه براین باید فعالیت بدنی معتدل در برنامه روزانه افراد گنجانده شود به طوری که اگر هیجگونه امکان ورزشی ندارند، روزانه حداقل ‪۳۰ دقیقه پیاده روی در برنامه ورزشی آنها باشد.
محدود کردن مقدار مصرف چربی اشباع شده و به جای مصرف کره حیوانی در غذاها از کره گیاهی یا روغن زیتون و روغن دانه انگور از دیگر توصیه‌های مهم برای کاهش کلسترول یا چربی خون است.پرهیز از مصرف غذاهای حاوی چرب ترانس و روغن جامد و به جای آن استفاده از غذاهای آب پز و یا کبابی نیز توصیه می‌شود.
- کاهش وزن یعنی کاهش کلسترول بد
مطالعات نشان می دهد کاهش وزن حتی به مقدار۱۰ درصد ، کلسترول خوب خون (‪HDL) را افزایش و کلسترول بد را کاهش می‌دهد.
مصرف پروتئین سویا به طوری که مصرف روزانه ‪ ۲۵گرم پروتین سویا به پایین آمدن مقدار کلسترول خون کمک می‌کند.
کاهش مصرف قند را نیز توصیه می شود زیرا که کمک به کاهش وزن، کاهش تری گلیسیرید و کلسترول بد خون ‪LDL می‌کند.
استفاده از میوه‌های مغزدار مثل بادام و پسته ، حبوبات ، سبزیجات و میوه‌ها به طور کلی به خصوص میوه‌هایی که رنگ سبز تیره و رنگ زرد دارند، زیرا در این محصولات بتاکاروتن و ویتامین‌ای وجود دارد و کاهش کلسترول را به دنبال دارد.از فلفل ، کلم براکلی، اسفناج، کدو، سیب زمینی، گوجه فرنگی، سس و رب گوجه فرنگی، تربچه و کدو مسمایی که سرشار از سالیسیلات هاهستند غافل نمانید زیرا از بیماری عروقی جلوگیری می‌کنند. استفاده از اسیدهای چرب امگا-‪ ۳که در ماهی سویا، روغن کانولا (کلم- قمری) روغن دانه برزک یا روغن ماهی و همچنین حبوبات و سبزیجات دارای برگ سبز، یافت می‌شود نیز از دیگر توصیه‌ها برای کاهش کلسترول است.
فراموش نکنید که کلسترول و تری گلیسیرید هر دو تهدید کننده سلامت بوده و منجر به مسدود شدن عروق خونی می‌شوند.

منبع : سایت پزشکان فارسی زبان
http://pezeshkan.org/?p=13542
http://www.dr-ameri.com/articlepages.aspx?id=65

انواع چربی خون
انواع چربی های خون
آیا تا به حال فکر کرده اید که آزمایش اندازه گیری چربی خون چیست؟
آیا می دانید کلسترول ، HDL ، LDL و تری گلیسیرید چیستند؟
آیا می دانید کلسترول چگونه به وجود می آید؟

کلسترول به دو طریق در بدن به وجود می آید:
1- بدن خودش کلسترول می سازد. بیشترین کلسترول را کبد می سازد و مقدار آن، روزانه در حدود 1000 میلی گرم می باشد.
2- کلسترول وارد شده به بدن، از طریق خوردن مواد غذایی از جمله: گوشت قرمز، مرغ، ماهی و لبنیات. انجمن قلب آمریکا توصیه کرده است که هر فرد باید روزانه کمتر از 300 میلی گرم کلسترول مصرف کند تا دچار بیماری نشود.
لازم به ذکر است که میوه ها ، سبزیجات، روغن های گیاهی، غلات و آجیل دارای کمترین مقدار کلسترول و زرده تخم مرغ و گوشت ها دارای بیشترین مقدار کلسترول هستند.
بدن ما نیاز به کلسترول دارد تا بتواند اعمال خود را به درستی انجام دهد.

کلسترول، HDL، LDL و تری گلیسیرید
* کلسترول در خون حل نمی شود و توسط لیپوپروتئین ها وارد سلول می شود و از آن خارج می گردد. (لیپوپروتئین ترکیبی از پروتئین و چربی است و چربی را در خون حمل می کند.) وجود کلسترول در کبد، نخاع و مغز ضروری است. کلسترول در ساخت و نگه داری سلول ها، برخی هورمون ها، ساخت ویتامین D و جذب ویتامین های محلول در چربی نقش دارد. مقدار مناسب کلسترول کمتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر است.
*HDL یا لیپوپروتئین با چگالی بالا به نام "کلسترول خوب" معروف می باشد. HDL دارای مقدار زیادی پروتئین و مقدار کمی کلسترول می باشد. این نوع لیپوپروتئین، کلسترول را از خون برمی دارد و به کبد می برد.
HDL از قلب محافظت می کند و مقدار کم آن ( کمتر از 40 میلی گرم در دسی لیتر) در خون می تواند یکی از عوامل ایجاد بیماری های قلبی باشد. مقدار مناسب HDL برابر و یا بیشتر از 60 میلی گرم در دسی لیتر می باشد.
* LDL یا لیپوپروتئین با چگالی کم به نام "کلسترول بد" شناخته می شود. LDL دارای مقدار زیادی کلسترول و مقدار کمی پروتئین می باشد. وظیفه LDL حمل کلسترول و دیگر چربی ها در خون است.
افزایش LDL در خون می تواند باعث باریک و سخت شدن رگ های تغذیه کننده ی قلب و مغز و به دنبال آن بروز بیماری های قلبی و مغزی شود. مقدار مناسب LDL کمتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر است.

* تری گلیسیرید، همان چربی است که در غذا وجود دارد. اگر کالری زیادی وارد بدن شود، بدن مقدار اضافی کالری را به تری گلیسیرید تبدیل کرده و در سلول های چربی ذخیره می کند. چاقی و اضافه وزن، عدم تحرک ، سیگار کشیدن، مصرف الکل و داشتن رژیم غذایی پرکربوهیدرات از عوامل افزایش دهنده تری گلیسیرید خون می باشد. مقدار مناسب تری گلیسیرید کمتر از 150 میلی گرم در دسی لیتر می باشد.
فردی که دارای تری گلیسیرید بالاست، LDL بالا و HDL پایینی خواهد داشت.
برخی از آزمایش ها برای اندازه گیری کلسترول خون
1- نسبت HDL به LDL: به طور مثال اگر شخصی مقدار HDL خونش 50 میلی گرم در دسی لیتر باشد و مقدارLDL آن 150 میلی گرم بر دسی لیتر باشد، نسبت HDL به LDL برابر 0/33 خواهد شد. اگر نسبت HDL به LDL بالاتر از 0/4باشد، نشان دهنده این است که شخص در حالت طبیعی قرار دارد.
2- نسبت LDLبه HDLرا باید به میزان 2/5 به 1 برسانیم تا از نازک شدن رگ ها جلوگیری نماییم.
3- نسبت کلسترول به HDL به این ترتیب است که اگر شخصی مقدار کلسترول کامل خونش 200 میلی گرم بردسی لیتر باشد و مقدار HDL آن شخص 40 میلی گرم بر دسی لیتر باشد، نسبت کلسترول به HDL آن برابر 5 به 1 خواهد بود. برای جلوگیری از بیماری قلبی باید این نسبت را به کمتر از 3/5 به 1 برسانیم.

برای کاهش مقدار LDL چه باید کرد؟
* از مصرف زیاد چربی ها و کلسترول دوری کنید.
* از افزایش کالری دریافتی بپرهیزید.
* تحرک و فعالیت بدنی را زیاد کنید.
* وزن خود را ثابت نگه دارید.
برای افزایش مقدار HDL به این نکات توجه کنید:
- 3 بار در هفته و هر بار حداقل 20 دقیقه ورزش کنید.
- از مصرف چربی های اشباع (گوشت ها و لبنیات پرچرب) و هیدروژنه (روغن نباتی جامد) دوری کنید.
- سعی نکنید با رژیم های لاغری بسیار کم کالری، وزن خود را سریعا کاهش دهید. بلکه اجازه دهید تا با رژیم غذایی صحیح، وزنتان کم شود.
برای کاهش کلسترول خون این موارد را رعایت کنید:
1- به جای تماشا کردن تلویزیون و انجام بازی های کامپیوتری ، در تیم های ورزشی شرکت کنید و یا به کلاس های ورزشی بروید. به طور کلی، از یکجا نشستن جدا دوری کنید.
2- تنقلات پُرکالری و چرب و غذاهای آماده را کمتر مصرف کنید.
3- مراقب باشید تا دچار چاقی نشوید.
4- از مصرف نوشیدنی های الکلی خودداری کنید.

برای کاهش تری گلیسیرید چه باید کرد؟
* ورزش کنید.
* رژیم غذایی کم چربی داشته باشید.
* از لبنیات کم چرب استفاده کنید.
* چربی های گوشت و پوست مرغ را دور بیاندازید.
* غذای خود را با روغن های گیاهی از قبیل: کانولا ،ذرت و زیتون درست کنید.
* غذاهای پرفیبر را زیاد مصرف کنید.
* از مصرف شیرینی و نوشیدنی های شیرین خودداری کنید.
* از نوشیدن الکل دوری کنید.
* پُرخوری نکنید.
* با چنگال و آهسته غذا بخورید و غذایتان را خوب بجوید تا به معده تان فرصت دهید به شما بگوید که دیگر سیر شده اید!
* وزن خود را متعادل نمایید
http://1000giyah.persianblog.ir/page/105

چربي خون و راههاي مقابله با آن

بدن ما نياز به كلسترول دارد تا بتواند اعمال خود را به درستي انجام دهد اما....

آيا تا به حال فكر كرده ايد كه آزمايش اندازه گيري چربي خون چيست؟
آيا مي دانيد كلسترول ، HDL ، LDL و تري گليسيريد چيستند؟
آيا مي دانيد كلسترول چگونه به وجود مي آيد؟

كلسترول به دو طريق در بدن به وجود مي آيد:
1- بدن خودش كلسترول مي سازد. بيشترين كلسترول را كبد مي سازد و مقدار آن، روزانه در حدود 1000 ميلي گرم مي باشد.
2- كلسترول وارد شده به بدن، از طريق خوردن مواد غذايي از جمله: گوشت قرمز، مرغ، ماهي و لبنيات. انجمن قلب آمريكا توصيه كرده است كه هر فرد بايد روزانه كمتر از 300 ميلي گرم كلسترول مصرف كند تا دچار بيماري نشود.
لازم به ذكر است كه ميوه ها ، سبزيجات، روغن هاي گياهي، غلات و آجيل داراي كمترين مقدار كلسترول و زرده تخم مرغ و گوشت ها داراي بيشترين مقدار كلسترول هستند.بدن ما نياز به كلسترول دارد تا بتواند اعمال خود را به درستي انجام دهد.
كلسترول، HDL، LDL و تري گليسيريد

* كلسترول در خون حل نمي شود و توسط ليپوپروتئين ها وارد سلول مي شود و از آن خارج مي گردد. (ليپوپروتئين تركيبي از پروتئين و چربي است و چربي را در خون حمل مي كند.) وجود كلسترول در كبد، نخاع و مغز ضروري است. كلسترول در ساخت و نگه داري سلول ها، برخي هورمون ها، ساخت ويتامين D و جذب ويتامين هاي محلول در چربي نقش دارد. مقدار مناسب كلسترول كمتر از 200 ميلي گرم در دسي ليتر است.
*HDL يا ليپوپروتئين با چگالي بالا به نام "كلسترول خوب" معروف مي باشد. HDL داراي مقدار زيادي پروتئين و مقدار كمي كلسترول مي باشد. اين نوع ليپوپروتئين، كلسترول را از خون برمي دارد و به كبد مي برد.
HDL از قلب محافظت مي كند و مقدار كم آن ( كمتر از 40 ميلي گرم در دسي ليتر) در خون مي تواند يكي از عوامل ايجاد بيماري هاي قلبي باشد. مقدار مناسب HDL برابر و يا بيشتر از 60 ميلي گرم در دسي ليتر مي باشد.
* LDL يا ليپوپروتئين با چگالي كم به نام "كلسترول بد" شناخته مي شود. LDL داراي مقدار زيادي كلسترول و مقدار كمي پروتئين مي باشد. وظيفه LDL حمل كلسترول و ديگر چربي ها در خون است.
افزايش LDL در خون مي تواند باعث باريك و سخت شدن رگ هاي تغذيه كننده ي قلب و مغز و به دنبال آن بروز بيماري هاي قلبي و مغزي شود. مقدار مناسب LDL كمتر از 100 ميلي گرم در دسي ليتر است.
* تري گليسيريد، همان چربي است كه در غذا وجود دارد. اگر كالري زيادي وارد بدن شود، بدن مقدار اضافي كالري را به تري گليسيريد تبديل كرده و در سلول هاي چربي ذخيره مي كند. چاقي و اضافه وزن، عدم تحرك ، سيگار كشيدن، مصرف الكل و داشتن رژيم غذايي پركربوهيدرات از عوامل افزايش دهنده تري گليسيريد خون مي باشد. مقدار مناسب تري گليسيريد كمتر از 150 ميلي گرم در دسي ليتر مي باشد.فردي كه داراي تري گليسيريد بالاست، LDL بالا و HDL پاييني خواهد داشت.
برخي از آزمايش ها براي اندازه گيري كلسترول خون
1- نسبت HDL به LDL: به طور مثال اگر شخصي مقدار HDL خونش 50 ميلي گرم در دسي ليتر باشد و مقدارLDL آن 150 ميلي گرم بر دسي ليتر باشد، نسبت HDL به LDL برابر 0.33 خواهد شد.
2- نسبت LDLبه HDLرا بايد به ميزان 2.5 به 1 برسانيم تا از نازك شدن رگ ها جلوگيري نماييم.
3- نسبت كلسترول به HDL به اين ترتيب است كه اگر شخصي مقدار كلسترول كامل خونش 200 ميلي گرم بردسي ليتر باشد و مقدار HDL آن شخص 40 ميلي گرم بر دسي ليتر باشد، نسبت كلسترول به HDL آن برابر 5 به 1 خواهد بود. براي جلوگيري از بيماري قلبي بايد اين نسبت را به كمتر از 3.5 به 1 برسانيم.
براي كاهش مقدار LDL چه بايد كرد؟

* از مصرف زياد چربي ها و كلسترول دوري كنيد.
* از افزايش كالري دريافتي بپرهيزيد.
* تحرك و فعاليت بدني را زياد كنيد.
* وزن خود را ثابت نگه داريد.
براي افزايش مقدار HDL به اين نكات توجه كنيد:
- 3 بار در هفته و هر بار حداقل 20 دقيقه ورزش كنيد.
-از مصرف چربي هاي اشباع (گوشت ها و لبنيات پرچرب) و هيدروژنه (روغن نباتي جامد) دوري كنيد.
- سعي نكنيد با رژيم هاي لاغري بسيار كم كالري، وزن خود را سريعا كاهش دهيد. بلكه اجازه دهيد تا با رژيم غذايي صحيح، وزنتان كم شود.
براي كاهش كلسترول خون اين موارد را رعايت كنيد:
1- به جاي تماشا كردن تلويزيون و انجام بازي هاي كامپيوتري ، در تيم هاي ورزشي شركت كنيد و يا به كلاس هاي ورزشي برويد. به طور كلي، از يكجا نشستن جدا دوري كنيد.
2- تنقلات پُركالري و چرب و غذاهاي آماده را كمتر مصرف كنيد.
3- مراقب باشيد تا دچار چاقي نشويد.
4- از مصرف نوشيدني هاي الكلي خودداري كنيد.
براي كاهش تري گليسيريد چه بايد كرد؟

* ورزش كنيد.
* رژيم غذايي كم چربي داشته باشيد.
* از لبنيات كم چرب استفاده كنيد.
* چربي هاي گوشت و پوست مرغ را دور بياندازيد.
* غذاي خود را با روغن هاي گياهي از قبيل: كانولا ،ذرت و زيتون درست كنيد.
* غذاهاي پرفيبر را زياد مصرف كنيد.
* از مصرف شيريني و نوشيدني هاي شيرين خودداري كنيد.
* از نوشيدن الكل دوري كنيد.
* پُرخوري نكنيد.
* با چنگال و آهسته غذا بخوريد و غذايتان را خوب بجويد تا به معده تان فرصت دهيد به شما بگويد كه ديگر سير شده ايد!
* وزن خود را متعادل نماييد.
"هميشه سالم و تندرست باشيد."





نگاهک را سایت خود سازید

منبع : وبلاگهاي مختلف


http://www.negahak.com/user.aspx?item=familyshow&id=543

اكنون زمان تحول است
نگذاريم هيچ كودكي از ديابت اسيب ببيند

دیابت، شایعترین بیماری ناشی از اختلالهای متابولیسم و پنجمین علت مرگ و میر در جوامع غربی است. بیماریزایی این بیماری چه از نظر هزینه درمانی و چه از نظر جهت از کار افتادگی، بسیار بالا و یکی از عمده ترین مسائل بهداشتی- درمانی انسان ها است.بر اساس آخرین آمار موجود، حدود 135 میلیون نفر در دنیا از این بیماری رنج می برند و تخمین زده می شود که این رقم در سال 2025 به 300 میلیون نفر برسد. آمارهای موجود نشان دهنده آن است که در سال 2001 از 800 هزار نفر بیمار تشخیص داده شده دیابت، 200 هزار نفر از آنان در سال اول پس از تشخیص فوت نموده اند. طبق نظر انجمن دیابت آمریکا در ایالات متحده آمریکا در ایالات متحده هزینه ای که دولت صرف بیماران دیابتی می کندبیش از 100 بیلیون دلار در سال می باشد. که قسمت اعظم این هزینه صرف درمان عوارض بیماری دیابت می گردد.

دیابت چیست؟

دیابت یك اختلال در سوخت و ساز(متابولیسم) بدن است.در حالت طبیعی، غذا در معده تبدیل به گلوکز یا قند خون می شود. قند از معده وارد جریان خون می شود. لوزالمعده (پانکراس) هورمون انسولین را ترشح می کند و این هورمون باعث می شود قند از جریان خون وارد سلول های بدن شود. در نتیجه مقدار قند خون در حد نرمال و متعادل باقی می ماند.ولی در بیماری دیابت، انسولین به میزان كافی در بدن وجود ندارد و یا انسولین موجود قادر نیست تا وظایف خود را به درستی انجام دهد، در نتیجه به علت وجود مقاومت در برابر آن، قند خون نمی تواند به طور موثری وارد سلول های بدن شود و مقدار آن بالا می ‌رود (تصویر بالا این فرآیند را به خوبی نشان می دهد. روی آن کلیک کنید).
انسولین هورمونی است كه توسط سلول‌های "بتا" واقع در پانكراس ترشح می ‌شود و وظیفه ی اصلی آن كاهش قند خون است.
پانكراس نیز یكی از غدد دستگاه گوارش است كه در پشت معده قرار دارد. بالا بودن قند خون در دراز مدت باعث بروز عوارضی در سیستم قلب و عروق، كلیه‌ها، چشم و سلسله ی اعصاب می ‌گردد.

انواع بیماری دیابت

به طور كلی دیابت به چهار گروه دیابت نوع 1، دیابت نوع 2، دیابت حاملگی و دیابت به علل متفرقه تقسیم‌ بندی می شود.
دیابت نوع1:
در دیابت نوع 1 كه 15- 10درصد كل موارد دیابت را تشكیل می ‌دهد، تولید انسولین از پانكراس به علت از بین رفتن سلول‌های سازنده ی انسولین، متوقف می ‌شود. به همین دلیل افراد مبتلا به این نوع دیابت باید از بدو تشخیص، انسولین مورد نیاز بدن را به صورت تزریقات روزانه تأمین كنند. به همین دلیل به آن "دیابت وابسته به انسولین" نیز می گویند.
دیابت نوع 1 اغلب در سنین زیر 30 سال به وجود می‌ آید، لذا به آن "دیابت جوانی" نیز می گویند.
دیابت نوع2:
دیابت نوع 2 بیشتر در بالغین بالای 30 سال و چاق دیده می ‌شود که 90- 85 درصد كل موارد دیابت را شامل می گردد و انسولین تولید شده از پانكراس در این افراد به خوبی عمل نمی ‌كند. در واقع یا پانكراس به اندازه ی كافی انسولین ترشح نمی‌ كند و یا این كه انسولین ترشح شده، به علت وجود مقاومت سلول ها به انسولین مخصوصاً در افراد چاق، فاقد كارآیی لازم است.
به این نوع دیابت، "دیابت غیر وابسته به انسولین" یا "دیابت بزرگسالان" نیز می گویند.
دیابت حاملگی:
دیابت حاملگی به دیابتی گفته می ‌شود كه برای اولین بار در طول حاملگی تشخیص داده شود. این نوع دیابت معمولاً گذراست و بعد از اتمام حاملگی بهبود می ‌یابد. خانم‌های مبتلا به دیابت حاملگی بعداً در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستند.
دیابت با علل متفرقه:
از علل متفرقه ی دیابت می ‌توان به جراحی، داروها (مثل كورتیكواستروئیدها)، سوء تغذیه و عفونت اشاره كرد.
5 اصل كنترل دیابت عبارتند از: آموزش، كنترل روزانه، تغذیه ی صحیح، فعالیت جسمانی و مصرف منظم داروها (قرص یا تزریق انسولین).

آیا دیابت درمان دارد؟

هنوز درمان قطعی برای دیابت پیدا نشده است. حتی روش‌های جدیدی مثل پیوند سلول‌های بتا به افراد مبتلا به دیابت نوع 1 نیز، به علت ضرورت مصرف داروی ضد َردِ پیوند به صورت مادام‌العمر و عوارض احتمالی ناشی از آنها، برای اكثریت افراد مناسب نمی ‌باشد. با این وجود رعایت 5 اصل كنترل دیابت كه در ادامه به آنها اشاره خواهد شد باعث می ‌شود تا افراد دیابتی بتوانند یك زندگی سالم در مقایسه با افراد غیر دیابتی داشته باشند و از پیدایش عوارض دیابت جلوگیری كنند.
این 5 اصل عبارتند از: آموزش، كنترل روزانه، تغذیه ی صحیح، فعالیت جسمانی و مصرف منظم داروها (قرص یا تزریق انسولین). در صورتی كه هر یك از این پایه‌ها سست باشد، تعادل و در واقع كنترل دیابت بر هم خواهد خورد.

علائم اولیه ی دیابت چیست؟

دیابت نوع 1معمولاً شروع پر سر و صدایی دارد و با علائمی چون تشنگی، پُر ادراری، پُر نوشی، كاهش وزن، گرسنگی و خستگی شدید تظاهر پیدا می‌ كند.
دیابت نوع 2 شروع خیلی آهسته ‌تری دارد و شایع ‌ترین علامت اولیه ی آن در واقع "بی علامتی" است. درصد قابل توجهی از مبتلایان به دیابت نوع 2 (تقریباً 50 درصد آنها) از بیماری خود اطلاعی ندارند و تنها با انجام آزمایش قند خون می ‌توان بیماری آنها را تشخیص داد. با این وجود در صورت عدم كنترل مطلوب، ممكن است علائمی مشابه به دیابت نوع 1 نیز بروز كند.
از دیگر علائم دیابت نوع 2 می‌توان به عفونت‌های مكرر، مخصوصاً عفونت دستگاه ادراری و پوست، تاری دید، بهبودی دیررس زخم‌ها، احساس سوزش و بی حسی در انگشتان پا اشاره كرد.

چه كسانی در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند؟

* تمامی افراد بالای 40 سال در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2هستند و باید هر 3 سال یك‌ بار تحت آزمایش قند خون قرار بگیرند.
* افرادی که دچار اضافه وزن می باشند و حداقل یكی از شرایط زیر را دارند، نیز در معرض ابتلا به دیابت نوع 2هستند و انجام آزمایشات مكرر قند خون در آ‌نها باید در سنین زیر 40 سال یا با فواصل كوتاه تر، یعنی هر 2-1سال یک بار انجام شود.
این شرایط عبارتند از: وجود سابقه ی ابتلا به دیابت در بستگان درجه ی اول، سابقه ی ابتلای فرد به دیابت پنهان(مرحله ی پیش از دیابت)، سابقه ی ابتلا به دیابت حاملگی، سابقه ی تولد نوزاد با وزن بیشتر از 4 كیلوگرم یا تولد نوزاد با ناهنجاری‌های مادرزادی، بالا بودن فشارخون (فشارخون ماكزیمم بیشتر از 140 و یا مینیمم بیشتر از 90 میلی ‌متر جیوه)، وجود اختلالات چربی خون؛ یعنی تری ‌گلیسیرید بالاتر از 250 و یا كلسترول خوب (HDL) كمتر از 35 میلی ‌گرم در دسی ‌لیتر، سابقه ی ابتلا به كیست‌های متعدد تخمدان و یا بیماری‌های قلبی- عروقی (تنگی رگ‌های قلب، انفاركتوس قلبی یا سكته ی مغزی ).

آیا دیابت قابل پیشگیری است؟

در مورد دیابت نوع 1 با وجودی كه تحقیقات زیادی در مورد روش‌های مختلف پیشگیری از آن در حال انجام است، ولی هنوز راه حل قطعی برای پیشگیری از آن به دست نیامده است. ولی در مورد دیابت نوع 2 تحقیقات به روشنی نشان داده‌اند كه تغذیه ی صحیح و كاهش وزن به میزان 7- 5 درصد وزن فعلی و نیز انجام مرتب فعالیت ورزشی (150 دقیقه در طول هفته) در پیشگیری از ابتلا به دیابت، در افراد در معرض خطر بسیار مؤثر است.
http://larhealth.sums.ac.ir/Persian/maghalat/gheir-nagir/diabet.html

آيا براي لاغر شدن راه بهتري به جز رژيم و ورزش هست؟
اين سلول هاي سمج لعنتي




ستون ما
مبارزه با اپيكور






آيا براي لاغر شدن راه بهتري به جز رژيم و ورزش هست؟
اين سلول هاي سمج لعنتي
تحقيقات نشان مي دهد سلول هاي چربي فقط واحدهاي ساده ذخيره چربي نيستند، بلكه از طريق سيستم شبكه خون رساني بدن با تمام اعضا ارتباط دارند







ذخيره سازي انرژي توسط چربي ها، فرآيندي است كه طي هزاران سال در پستانداران تكامل يافته است. تا چندي قبل مساله چاقي مفرط با ديدگاهي بسيار ساده و انعطاف ناپذير بررسي مي شد. در اين روش برخورد با مشكل اضافه وزن، چاقي در معادله اي قرار مي گرفت كه طرف ديگر آن علاقه به پرخوري و احساس گناه از خوردن غذا قرار داشت. اما امروز نگاه به چاقي به كلي تغيير كرده است و زمينه هاي جديدي را براي پژوهش به روي دانشمندان گشوده شده است. تحقيقات نشان مي دهد سلول هاي چربي فقط واحدهاي ساده ذخيره چربي نيستند، بلكه از طريق سيستم شبكه خون رساني بدن با تمام اعضا ارتباط دارند. اين سلول ها دو نوع پيام به اندام ها مخابره مي كنند. پيام اول اين است : من حسابي سير شده ام! و پيام دوم هم : الان يك باقالي پلوي مشتي با ماهيچه عجيب مي چسبد! دكتر مايكل شوارتز ازدانشگاه واشنگتن مي گويد: ما دوست داريم فكر كنيم كه غذا خوردن عملي كاملا اختياري است اما ميزان غذا خوردن تا حدودي به اندازه چربي بدن بستگي دارد.
تاكنون پژوهش ها براي يافتن درمان قطعي چاقي مفرط راه به جايي نبرده است. از هر كارشناس تغذيه اي كه بپرسيد، بهترين راه كاهش وزن چيست پاسخ خواهد داد: كمتر بخور و بيشتر فعاليت كن
اما در حال حاضر نگرش به اين مساله براي فهم بهتر آن عمق زيادي پيدا كرده است. ديگر مي دانيم كه درمان اين بيماري به اين راحتي ها نيست چون چاقي مستقيما با بقاي حيات بيشتر مرتبط است. پژوهش ها روي اضافه وزن در ابعاد سلول هاي چربي آغاز شده است. اين سلول ها كره هايي بسيار كوچكند كه ميليون ها از آنها براي ذخيره چند كالري انرژي در نوك انگشتان لازم است. اين واحدها كارخانه هاي كوچكي هستند كه مرتبا مواد شيميايي به خود وارد مي كنند و محصولاتي از خود صادرمي كنند و ميزان فعاليت آنها با مقدار انرژي مورد نياز بدن ارتباط بسيار نزديكي دارد. دكتر رودلف لايبل از دانشگاه كلمبيا عقيده دارد كه تنها چند دستگاه حياتي تر از سيستم ذخيره سازي و مديريت انرژي در بدن وجود دارند كه عبارتند از مغز، معده، كبد، پانكراس و تيروئيد. مشكل دقيقا در همين نقطه است زيرا سيستم مديريت انرژي در بدن موجودات ميليون ها سال قبل از پيدايش غذاهاي چاق كننده حاضري به وجود آمده است. به نظر بروس اشپيگل من، از دانشكده پزشكي هاروارد، اين همان علتي است كه افراد بسيارراحت تر از لاغر شدن اضافه وزن پيدا مي كنند.
تحقيقات نشان مي دهد سلول هاي چربي فقط واحدهاي ساده ذخيره چربي نيستند، بلكه از طريق سيستم شبكه خون رساني بدن با تمام اعضا ارتباط دارند
او مي گويد كه يافتن غذا انگيزه اي قوي براي زنده ماندن است و در ادامه اضافه مي كند تاكنون چند نفر فقط به خاطر چاقي مفرط مرده اند؟!
زماني كه ورودي كالري به بدن از ميزان مصرف آن تجاور كند، سلول هاي چربي دست به كار مي شوند و تا 6برابر افزايش حجم مي يابند و از 40 ميليارد در يك فرد بالغ معمولي به 100 ميليارد ازدياد مي يابند. كاهش وزن باعث مي شود كه فعاليت متابوليك و حجم سلول ها كاهش يابد اما افت چشمگيري در تعداد اين سلول هاي ناقلا ! به وجود نمي آورد.
در عين حال صنعت چربي سازي بدن نياز دارد تا توسط شبكه راه هاي خون رسان حمايت شود. اين مساله موجب افزايش ترافيك خودروهاي حمل خون افزايش فشار خون مي شود كه باعث ايجاد فشار زيادي بر سيستم قلب وعروق بدن مي شود. چاقي مفرط بر چفت و بست هاي بدن مفاصل هم تاثير مي گذارد و روماتيسم استخواني را به دنبال مي آورد. در ضمن تجمع سلول هاي چربي اطراف ناي در فعاليت تنفسي و زماني كه بدن به خواب فرو رفته است، ايجاد مزاحمت مي كند. در نهايت چربي، مغز را به بي تحرك ماندن ترغيب مي كند و به آن مي گويد:فعلا از جايت تكان نخور مگر مجبور شوي! پژوهش هاي اخير بسيار بر اين نكته تاكيد دارند كه بررسي چاقي از زاويه بيوشيميايي راه حل بيماري هاي مربوط همچون مرض قلب، ديابت و حتي برخي سرطان هاست. لپتين يكي از شش، هفت پيغام رسان شيميايي است. از جمله مواد ترومبوتيك و وازو كانستريكتورها منقبض كننده هاي عروق و نيز تركيبات هيجان زا و آرامش بخش است كه تاثيرات مهمي روي بدن مي گذارند. دكتر گوخان هوتميسليگيل از دانشكده بهداشت عمومي هاروارد مي گويد: در بدن انسان، همانند دنياي بيرون، اگر منابع سوخت را كنترل كنيد روي بسياري چيزهاي ديگر هم احاطه پيدا خواهيد كرد.
بافت چربي همچون سپري دفاعي در برابر انرژي عمل مي كند. يعني اگر بيش از حد نياز، كالري به بدن برسد، ترشحات سلول هاي چربي، بدن را تحريك مي كنند تافعاليت خود را زياد كند و با انرژي اضافه كه مانند يك دشمن زنده تصور مي شود مبارزه كند. تحريك بدن براي فعاليت بيشتر توسط چربي در حال حاضر به عنوان ساز وكاري كليدي براي بيماري هاي قلبي مورد بررسي قرار گرفته است كه به نظر مي رسد بسيار مهمتر از تنگ شدن رگ هاي قلبي به وسيله رسوب هاي كلسترولي باشد. يكي ديگر از وظايف سلول هاي چربي، توليد استروژن است كه در برخي موارد منجر به سرطان مي شود. اما مهمتر از اين مساله ارتباط بين چاقي مفرط و ديابت نوع دوم براي بزرگسالان است كه موردپژوهش هاي گسترده اي قرار گرفته است. چربي مهمترين عامل براي بيماري هايي است كه به رگ هاي خوني آسيب مي زند و به مشكلات قلبي و عروقي مي انجامد. مردم به همان علتي ديابت مي گيرند كه چاق مي شوند يعني مصرف بيش از حد سوخت وساز ، البته شكر و نه چربي. اما اكنون تحقيقات نشان مي دهد كه اين بيماري تا حد زيادي به بيوشيمي چربي ها مربوط مي شود.
انسولين هرموني است كه وظيفه انتقال گلوكز از داخل جريان خون به درون سلول ها را بر عهده دارد. سلول هاي چربي ماده اي توليد مي كنند كه در برابر انسولين مقاومت ايجاد كرده و عملا كارايي آن را كاهش مي دهد. كاهش كارايي انسولين منجر به ديابت مي شود. اين ماده مقاومت زا وظيفه ديگري هم بر عهده دارد و آن افزايش روند تبديل اسيدهاي چرب كبد به گلوكز قند است. اگرچه اين ساز و كار براي زماني كه به طور موقت ميزان انرژي بدن به علت عدم تغذيه كاهش مي يابد مفيد است اما خطري بسيار جدي براي افراد مبتلا به مرض قند ايجاد مي كند. البته براي تعديل اثر اين ماده مقاومت زا، سلول هاي چربي آديپونستين توليد مي كنند. اين ماده كه موجب افزايش متابوليسم بدن مي شود، هم فعاليت انسولين را افزايش مي دهد و هم سطح قند خون را كاهش مي دهد. آديپونستين در ضمن در حفظ تعادل كلسترول پر ظرفيت HDLمفيد وكلسترول كم ظرفيت LDL مضر تاثير دارد. مشكل در اينجاست كه هرچه شما چاقتر باشيد، سلول هاي چربي با مواد بيشتري پر مي شود و در نتيجه ماده مقاومت زاي بيشتري توليد مي شود، اما ميزان آديپونستين كاهش مي يابد.
پژوهش ها روي آنزيم مقاومت زا در برابر انسولين همچنان ادامه دارد. در بخشي از اين تحقيقات گروهي از داروهاي ديابت به نام TZD ها كه به روش كوشش و خطا كشف شده بود مورد بررسي قرار گرفته است. اين داروها به عنوان پذيرنده در سلول هاي چربي عمل مي كند و متابوليسم گلوكز بدن را تحت تاثير قرار مي دهد. فهم بيشتر چگونگي عمل اين دارو به اصلاح داروهاي مشابه كمك زيادي خواهد كرد. پديده ديگري كه در سال هاي اخير پزشكي چاقي را بسيار متحول كرد، درك اين موضوع بود كه رفتار سلول هاي چربي در نواحي مختلف بدن تفاوت دارد و موقعيت اين سلول ها نقش اساسي در تهديد سلامتي انسان دارد. در بدن هاي گلابي شكل كه چربي در ناحيه ران و نشيمنگاه تجمع يافته است بافت چربي نرمتر از بدن هاي سيبي شكل است كه چربي در اطراف اندام هاي درون حفره شكمي متمركز شده است. علت اين مساله آن است كه سلول هاي چربي بيروني از فعاليت متابوليك كمتري نسبت به بافت هاي دروني برخوردار است. دقيقا به همين دليل است كه آب كردن چربي هاي نشيمنگاه كاري بسيار مشكل است. دكتر مايكل جنسن از كالج پزشكي مايو روچستر در مينه سوتا مي گويد: چربي هاي شكمي بيشترين تاثير را بر ديابت، فشار خون بالا و تري گليسيريد زياد بيماري زا دارد. اين نوع چربي ماده محرك بيشتري توليد مي كند ولي در ميزان فعاليت بدني بسيار سريعتر از چربي هاي زير پوست مصرف مي شود. اما عمل جراحي ليپوساكشن مكيدن چربي از زير پوست تاثيري روي چربي هاي شكمي ندارد و تنها چربي هاي زيرپوستي را خارج مي كند. دكتر ساموئل كلين از دانشگاه واشنگتن در سن لويي دريافته است كه حتي خارج كردن 10 كيلوگرم از چربي زيرپوستي در سلامت عمومي بدن تاثير چنداني ندارد. زماني كه او پس از عمل ليپوساكشن نتايج آزمايش خون بيماران را بررسي كرد متوجه شد كه هيچ تغييري در سطح مواد مختلف ايجاد نشده است. او گفت: اگر شما مقدار مشابهي از چربي خود را توسط فعاليت بدني از بين ببريد سلول هاي چربي مقدار كمتري از مواد خطرناك توليد مي كند. دانشمندان هنوز اميد دارند تا راهي سريع براي لاغري پيدا كنند. بدون شك لپتين نقش مهمي را در حفظ وزن بدن برعهده دارد. انساني كه يك ميليون كالري در سال مصرف مي كند و در پايان سال تنها يكي، دو كيلوگرم تغيير وزن پيدا مي كند، صاحب بدني است كه 6/99 درصد انرژي دريافتي را مصرف مي كند و اين نشانه سلامت كامل آن است. افرادي كه بدنشان لپتين توليد نمي كند روي خوردن خود كنترلي ندارند. در يك آزمايش، موشي كه مقادير اضافي از لپتين دريافت كرده بود لاغر شد. ادواردو فيلني از دانشگاه براون در جزيره رود به اين نكته پي برد كه لپتين به جز كاهش اشتها موجب افزايش هورمون هايي مي شود كه به متابوليسم بدن سرعت مي بخشند در مقابل زماني كه سطح لپتين كاهش مي يابد سوخت و ساز انرژي در بدن نيز كاهش مي يابد. دكترها الفتريا، ماراتوس و فلاير از هاروارد در آزمايشي نشان دادند كه ميزان لپتين موشي كه تحت يك رژيم غذايي پركالري قرار داشت تا 10 برابر افزايش يافت. دكتر فلاير مي گويد: اگر مي توانيم اين كار را با يك موش لاغر انجام دهيم، پس چرا آن را روي موش هاي چاق امتحان نكنيم. او تركيبي يافته است كه بر فعاليت لپتين تاثير مي گذارد. به نظر مي رسد كه رژيم هاي پرچربي، ميزان 3 socs- را در خون بالا مي برند كه باعث ايجاد مقاومت در برابر لپتين مي شود. البته لپتين تنها يكي از سيستم هاي كنترل وزن بدن است درحاليكه مواد بسياري در چرخه هاي افزاينده و كاهنده وزن درگير هستند. يكي از اين مواد، هورمون گرلين است كه به مغز اعلام مي كند معده خالي است. پژوهشگران روي تعدادي از بيماران، موردي جديد را مطالعه كردند. آنها با استفاده از دستگاه تحريك الكتريكي پيام هاي نادرستي به سيستم گرلين مي دادند كه موجب مي شد اين سيستم فكر كند معده پر از غذاست. با اين روش ولع افراد چاق براي خوردن غذا از بين رفت. چربي ها در برابر اكثر درمان هاي شيميايي مقاومت نشان مي دهند و به همين خاطر است كه بسياري از اشخاص فربه ترجيح مي دهند با يك عمل جراحي قسمتي از معده خود را خارج كنند. دكتر فيلني مي گويد: مهمترين وظيفه ما اين نيست كه با اساس زيستي چاقي مبارزه كنيم بلكه بايد كمتر بخوريم و بيشتر فعاليت كنيم.
منبع: نيوزويك


________________________________________

ستون ما
مبارزه با اپيكور
۱- سعي مي كنيد نديده اش بگيريد. اما هميشه جلوي چشمتان است. از صبح كه از خواب بلند مي شويد و براي شستن دست و صورت مسيري را طي مي كنيد و لحظه اي در آينه چشمتان به آن مي افتد تا شب كه خسته از سر كار آمده ايد و سوار آسانسور مي شويد تا به منزل برسيد. او همان جاست و به شما لبخند مي زند. او يا آن همان برآمدگي بزرگ بدن شما.
۲-واژه چاقي، واژه عجيبي است. ممكن است شما يك آدم خيلي مشهور و دانشمند و مودب و... باشيد، اما اگر در جايي حرف شما باشد اگر كسي نشناسدتان و از بقيه بپرسد اين آدم كه اينقدر درباره اش حرف مي زنيد كيست؟ بلافاصله ، به دليل برآمدگي شكم، آدرس شما را با عنوان چاقه به طرف مي دهند. بنابراين چاقي از لاغري بسيار مهمتر است چرا كه مردم اگر بخواهند مشخصات يك آدم لاغر را نقل كنند، لاغري بعد از چند مشخصه ديگر قرار مي گيرد.
۳ -حتما شنيده ايد كه در دنياي باستاني، انسان هاي گوشتالو مورد احترام بيشتري بوده و خوش تيپ تر و زيباتر از آدم هاي ديگر كلاس بندي مي شده اند. اما به مرور و با سرعت بسياركند، لاغري و اندام ميانه داشتن بهتر از چاقي قلمداد شده است تا همه چاق هاي امروز افسوس بخورند كه چرا هزارسال زودتر به دنيا نيامده اند.
۴ -چاقي به مرور از مد افتاد و اگرچه اهميتش را از دست نداد ، اما ديگر ارج و قربي نداشت. به همين دليل نزديك به 60-50 سال است هر كس گوشت اضافي و چربي دارد روزي چند بار از خدا مي خواهد با راه هاي كم دردسر او را تبديل به يك آدم معمولي كند.... و حقيقت خيلي تلخ همين است. يك آدم چاق در شرايط عادي به يك آدم لاغر يا ميانه حسودي مي كند، گرچه پشت چاقي يك فلسفه بزرگ و يك فيلسوف بزرگ به ا سم اپيكور هست كه آدم ها را به خوش گذراني و خوردن تشويق مي كند.
۵-درباره دلايل حرف نمي زنيم كه كاملا روشن و واضح است. از سلامتي گرفته تا عذابي كه حداقل هر چند وقت يك بار در موقع خريد لباس بر انسان چاق نازل مي شود. لابد گاهي به چشمتان خورده صحنه اي را كه يك آدم سنگين وزن در حال شلوار پوشيدن، مرتب به ديوار اتاق پرو مي خورد و خجالت زده و آرام گوشه در را باز مي كند تا همراهش ببيند شلواري كه انتخاب كرده به تنش مي خورد يا نه. اين البته از كمترين عذاب هاي چاقي است....
۶-در حالي كه روز به روز به تعداد انسان هاي وزن دار ناراضي از چاقي اضافه مي شود و از آنجا كه هر پديده حتي موارد بسيار كم اهميت تر از چاقي معلول هاي خاص خود را دارد، امروز اقتصادي پرسود و پر گردش به نام ا قتصاد چاقي در جهان شكل گرفته است كه بسياري از آدم هاي موقعيت شناس و البته در برخي موارد كلاش را به آسمان برده است. كافي است يك روز پاي تبليغات شبكه هاي ماهواره اي بنشينيد و ببينيد قرص هاي لاغري، كمربند، شلوار، ماشين، خودكار و غيره لاغري چه مي كنند.
۷ -چاقي مثل سيگار است. همه آنهايي كه از سيگار لذت مي برند، مثل آنهايي هستند كه از خوردن لذت مي برند. آدم هايي كه لاغر مي شوند هم مثل آدم هايي هستند كه سيگار را ترك مي كنند. جالب است آدم به آنجا برسد كه اگر خواستند آدرسش را بدهند بگويند همان چاقي كه حالا لاغر شده!
البته رسيدن به اين مرتبه كار بسيار دشواري است چرا كه ثابت شده چاق ها، چاق آفريده مي شوند
و چاق مي ميرند. گيريم اين وسط چند استثنا هم وجود داشته باشد كه با رژيم و ورزش و جراحي خودشان را سر وزن برسانند اما بايد درباره 99 درصدشان بگوييد: همان چاقه كه لاغر شد و دوباره چاق گشت!

http://www.hamshahrionline.ir/hamnews/1383/830714/Irshahr/iransh.htm
کبد
وقتی صافی بدنتان چرب می‌شود!







تاریخ خبر : 18/06/1388
منبع خبر : روزنامه همشهری
تعداد بازدید خبر : 276

بازگشت به صفحه اصلی

پانكراس (لوزالمعده) و كبد، نقش مهمی در هضم و متابولیسم مواد غذایی به‌عهده دارند. كبد بزرگ‌ترین غده بدن است و 2 لوب اصلی (راست و چپ) دارد. كبد كارخانه شیمیایی بدن است و بسیاری از اعمال پیچیده شیمیایی را كه برای ادامه زندگی ارزش حیاتی دارند، انجام می‌دهد. نقش كبد در حذف مواد و سموم اضافی حاصل از سوخت‌و‌ساز مواد غذایی بسیار حیاتی است. كبد بزرگ‌ترین اندام داخلی بدن است و نقش مهمی در تنظیم پدیده‌های حیاتی بر عهده دارد. وزن كبد در بالغین حدود 5/1 تا 5/2 كیلوگرم است. در قسمت فوقانی كبد عضله دیافراگم قرار دارد. خون‌رسانی به كبد بسیار زیاد است و به آن «جگر سیاه» نیز گفته می‌شود. گرچه پزشكان در معاینه، متوجه برخی از تغییرات در اندازه كبد می‌شوند، ولی در اكثر موارد استفاده از سونوگرافی ضروری است. چاقی، تا ۲۶ درصد بیماری كبد چرب را افزایش داده است. این در حالی است كه پیش از این، این بیماری ارثی بوده است.در كبد انسان 50هزار نوع آنزیم تولید می‌شود كه یكی از آنها اینترفرون است و وظیفه آن مبارزه با ویروس است. در كبد انسان سلول‌هایی به نام كوفلر وجود دارد كه وظیفه آنها از بین بردن میكروب و ویروس‌هاست. كبد انسان محل ذخیره آهن و ضایعات غذایی است و با خوردن غذاهایی كه ضررشان بیشتر از فواید آنهاست كبد را بیمار می‌كنیم و نمی‌تواند به وظیفه اصلی خود خوب عمل كند و انسان دچار انواع بیماری می‌شود. منظور از كبد چرب، رسوب چربی (عمدتا از چربی‌های خنثی) در كبد است كه پیدایش آن در افراد چاق، مبتلایان به دیابت و چربی خون بالا و بی‌تحرك، بیشتر دیده می‌شود. سوء‌تغذیه پروتئینی یا كاهش سریع وزن می‌تواند این عارضه را در پی داشته باشد. این بیماری در40 تا 60 سالگی شایع است و در بیشتر موارد این عارضه بدون علامت است و پزشك در بررسی آزمایشگاهی یا سونوگرافی یا سی‌تی‌اسكن كه به‌علل دیگر انجام می‌شود، متوجه آن می‌شود. فرد به‌ندرت از ضعف و خستگی و احساس سنگینی و فشار در ناحیه فوقانی و راست شكم شاكی است و به‌خصوص این علائم در مواردی كه كبد چرب سریع ایجاد شده باشد، بیشتر بروز می‌كند. چاقی عامل مهمی برای بروز بسیاری از بیماری‌ها و مشكلات در فرد است؛ به همین دلیل برای پیشگیری از بروز بسیاری از بیماری‌ها لازم است وزن خود را كاهش دهید. در حالت عادی امكان رسوب چربی در كبد كه یكی از اركان‌ مهم سم‌زدایی محسوب می‌شود وجود ندارد ولی اضافه‌وزن و چاقی از شاخص‌های اساسی تجمع و رسوب چربی در غده 5/1 كیلویی بدن (كبد) است. چربی خون بالا، دیابت و مصرف برخی داروها مانند كورتون نیز از دلایل بروز بیماری كبد چرب است. مشكلات كبد چرب كبد فرد مبتلا به این عارضه در مقابل رسوب چربی از خود واكنش نشان می‌دهد كه در درازمدت سبب آسیب كبد می‌شود. شیوع این بیماری در زنان به‌علت كم‌تحركی، بیشتر و در كودكان از شیوع كمتری برخوردار است و با افزایش سن و در گروه میانسالان به میزان مبتلایان افزوده می‌شود. با تخریب و ایجاد اختلال در عملكرد سم‌زادیی كبد، كاركرد بسیاری از اعضا و اركان‌ بدن ازجمله مغز، ریه، كلیه و سیستم انعقادی خون مختل می‌شود. مهم‌ترین اصل برای درمان كبدچرب، برطرف كردن بیماری‌های زمینه‌ای ایجادكننده آن است. اگر پزشك تشخیص دهد كه چاقی علت بروز بیماری است، فرد می‌تواند با كم كردن حداقل 5‌كیلوگرم از وزن خود، چربی كبد را كاهش دهد و حتی این بیماری را درمان كند. افراد مبتلا به دیابت هم به‌دلیل مختل شدن متابولیسم چربی در بدنشان، مستعد این بیماری هستند كه با تجویز داروهای مناسب بهبود می‌یابند. بسیاری از این بیماران با مصرف آنتی‌اكسیدان از جمله ویتامین E و مصرف داروی متفورمین، هم قند خونشان كنترل می‌شود و هم سوخت‌و‌ساز چربی در كبد آنها منظم می‌شود. چاقی آفت سلامت است و برای كنترل آن و بسیاری از بیماری‌های دیگر باید الگوی تغذیه‌ای، از غذاهای پركالری چرب و كم‌فیبر به سمت غذاهای سالم و تازه تغییر پیدا كند و ورزش و تحرك بدنی جزء برنامه روزانه افراد قرار بگیرد. 80درصد بیماری‌های عروق كرونر قلب، 90‌درصد موارد دیابت نوع 2، یك‌سوم سرطان‌ها و بسیاری از بیماری‌ها و مشكلات دیگر با داشتن رژیم غذایی سالم، حفظ وزن در حد طبیعی و فعالیت بدنی مناسب و مستمر قابل پیشگیری است. وظایف اصلی كبد - متابولیسم كربوهیدرات، پروتئین و چربی - ذخیره و فعال كردن ویتامین‌ها و مواد معدنی - تبدیل آمونیاك به اوره - متابولیسم استروئیدها - عمل كردن به‌عنوان یك صافی برای محافظت در برابر سیل مواد مضری كه به‌ خون سرازیر می‌شوند. كبد صفرا تولید می‌كند. نمك‌های صفراوی برای هضم و جذب چربی و ویتامین‌های محلول در چربی استفاده می‌شوند و بیلی‌روبین- محصول نهایی انهدام گلبول‌های قرمز- در كبد تركیب شده و از طریق صفرا دفع می‌شود. چی بخوریم، چی نخوریم؟ غذاهای مضر: برای جلوگیری از آسیب‌دیدن كبدتان، از خوردن غذا‌های زیر اجتناب كنید: چای (‌انسان را دچار كم‌خونی می‌كند كه حاصل خارج‌شدن یون‌های كلسیم از استخوان است.ایجاد سنگ‌های كلیوی، ساییدگی استخوان، دوبرابر شدن كار كلیه و.... نیز از دیگر مضرات آن است) سرخ‌كردنی، ادویه تند، غذاهای چرب و پرحجم، سیرداغ، پیازداغ، آب همراه غذا، ماست، دوغ همراه غذا، تخم‌مرغ، دارو، تنقلات‌شور، پفك، یخمك، روغن سرخ‌كردنی، شیرینی قنادی، غذای فریزشده، غذای زودپزشده، نمك زیاد، ترشیجات، رب، سس و... غذاهای مفید برای كبد:آب (روزی 6 لیوان آب كه حتما باید نیم ساعت قبل از غذا و دو ساعت و نیم بعد از غذا نوشیده شود‌)، میوه‌جات، لیموترش، هفته‌ای یك‌بار سوپ‌جو، روزی 3لیوان شربت عسل، ترشیجات طبیعی (‌‌مثل زرشك یا شاتوت كه بهترین داروی هپاتیت است‌)، انواع مركبات. سیروز كبدی نوعی بیماری مزمن كبدی است كه به‌دلیل افزایش بافت فیبری، ساختمان طبیعی كبد نابود می‌شود و می‌تواند در نتیجه ابتلا به بیماری‌های كبدی مثل هپاتیتB، بیماری كبد الكلی (بیماری ناشی از مصرف زیاد الكل) و بیماری‌های خود ایمنی باشد. در عارضه «سیروز كبدی» نسج كبد به‌طور كامل تخریب می‌شود كه می‌توان یكی از دلایل آن را «كبد چرب» دانست كه در افراد چاق در درازمدت اتفاق می‌افتد. بیماری كبد چرب علامت و مشخصه خاصی ندارد و بیشتر افرادی كه به آن دچار هستند، اطلاعی از بیماری خود ندارند و تنها گاهی با درد خفیف و مبهم در سمت راست و فوقانی شكم به پزشك مراجعه می‌كنند. ساده‌ترین راه تشخیص كبد چرب انجام سونوگرافی از كبد است و انجام تست‌های كبدی هم برای بررسی علل افزایش آنزیم‌های كبدی به‌منظور جلوگیری از تخریب كبد ضروری است. طبق تحقیقات انجام‌شده، در كشور ما مهم‌ترین دلیل افزایش آنزیم‌های كبدی، بیماری كبد چرب است كه باید آن را كنترل كرد. كبد قادر به تولید مجدد بافت خود است وجود 10‌ تا 20درصد از كل كبد برای ادامه حیات كافی است ولی با خارج كردن آن از بدن، مرگ در عرض24 ساعت اتفاق می‌افتد. كبد برای انجام بیشتر اعمال متابولیك بدن ضروری بوده و بیش از 500‌عمل مختلف را انجام می‌دهد. تظاهرات بالینی سیروز - سوء‌تغذیه - جمع‌شدن آب در شكم (آسیت) - آنسفالوپاتی كبدی - تغییرات قند خون تغذیه‌درمانی صحیح می‌تواند در كاهش بروز عوارض مؤثر باشد ولی دریافت كافی مواد مغذی به‌دلیل بی‌اشتهایی، تهوع و فقدان حس چشایی مشكل است. تعداد وعده‌های غذایی بیشتر و كوچك‌تر، بهتر از 3 وعده غذایی تحمل می‌شوند. مكمل‌های مایع خوراكی نیز باید دریافت و تغذیه اضافی در بیماران مبتلا به سوء‌تغذیه و همچنین در افرادی كه در معرض خطر عوارض كشنده بیماری هستند، در نظر گرفته شود
http://news.pconline.ir/News.aspx?newsId=164&c_id=162&BaseName=body

ذخاير انرژی بدن انسان
انرژی بطور کلی به سه صورت در بدن ذخیره می شود: کربوهیدراتها (قندها) ، چربیها و پروتئنها
در این قسمت راجع کربوهیدراتها و چربیها و در قسمت بعدی درباره پروتئینها مطالبی به اختصار آورده می شود.

1. کربوهیدراتها(قندها):
کربو هیدراتها انواع متفاوتی دارند که در قسمتهای بعدی راجع به آنها صحبت خواهد شد؛کربو هیدراتها بصورت گلیکوژن در حیوانات و بصورت نشاسته در گیاهان ذخیره می گردند؛ کربوهیدراتها نقشهای زیادی در بدن ایفا می کنند که مهم ترین آنها تامین انرژی می باشد؛ انرژی حاصل از تجزیه کربوهیدراتها نهایتا برای کار عضلانی و اعمال دیگر زیستی مورد استفاده قرار می گیرد؛ از سوختن کامل هر گرم قند چیزی در حدود 5 کیلو کالری انرژی تولید می گردد. در بدن افرادی که از تغذیه کامل برخوردارند تقریبا ۳۷۵ تا ۴۷۵ گرم کربوهیدرات ذخیره می شود که از این مقدار حدود ۳۲۵ گرم آن در عضلات (به صورت گلیکوژن)،۹۰ تا ۱۱۰ گرم آن در کبد و تنها ۱۵ تا ۲۰ گرم در خون(گلوکز خون) وجود دارد؛ بنابراین ذخایر کربوهیدراتها در بدن محدود بوده و اگر تمام آنها به انرژی تبدیل شوند چیزی در حدود 2000 تا 2500 کیلو کالری تولید خواهد شد که مقدار قابل توجهی نمی باشد، اما اهمیت آنها در تامین انرژی مورد نیاز بدن،به دلیل سرعت تجزیه و تولید انرژی آنهاست؛ناگفته نماند که چون ذخیره کربوهیدراتها در بدن محدود می باشد لذا در صورت مصرف زیاد، کربوهیدراتها بصورت چربی تغییر شکل داده و به این حالت در بدن ذخیره می گردند؛
در یک تغذیه نرمال، کربو هیدراتها بایستی حدود ۵۵ درصد از کل کالری برنامه غذایی روزانه را تشکیل دهند؛ مثلا یک مرد۷۰ کیلو گرمی که روزانه به حدود ۳۵۰۰ کیلو کالری نیاز دارد بایستی ۳۵۰ گرم کربوهیدرات مصرف نماید؛ برای افرادی که فعالیت ورزشی دارند این سهم می تواند تا ۶۰ الی ۶۵ درصد کل کالری برنامه غذایی افزایش یابد؛
2. چربیها:
چربیها ترکیباتی هستند که در آب نامحلولند ولی در حلالهای آلی مثل اتر حل می شوند؛ چربیها انواع گوناگونی دارند:
• چربیهای ساده (چربیهای خنثی): چربیهای ساده عمدتا شامل تری گلیسریدها هستند. تری گلیسریدها فراوانترین و عمده ترین شکل چربی ذخیره بدن (بیش از 95 درصد) را تشکیل می دهند. مومها نمونه ای از جربیهای ساده هستند.
• چربیهای مرکب: چربیهای مرکب از یک چربی ساده در ترکیب با سایر مواد شیمیایی تشکیل شده اند. فسفو لیپیدها (در لخته شدن خون و در ساختمان روکش تارهای عصبی اهمیت دارند) و لیپو پروتئینها (HDL , LDL, VLDL که حامل چربی در خون هستند( جزو چربیهای مرکب بشمار می روند.
• چربیهای مشتق شده: این دسته از چربیها شامل موادی هستند که از چربیهای ساده و مرکب مشتق شده اند. معروفترین چربی مشتق، کلسترول می باشد که فقط در بافت حیوانی یافت می شود. این ماده فاقد اسید چرب است ولی برخی از ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی چربی را در خود دارد که به این خاطر از نظر تغذیه ای بعنوان یک چربی در نظر گرفته می شود. کبد عضو اصلی ساختن کلسترول است. غنی ترین منبع کلسترول، زرده تخم مرغ می باشد. کلسترول در انواع گوشت قرمز، میگو و فراورده های شیر نیز به مقدار نسبتا زیادی وجود دارد. مصرف روزانه کلسترول 300 میلی گرم توصیه شده است این مقدار تقریبا معادل محتوای یک زرده تخم مرغ می باشد. البته کاهش مصرف آن در حد 150 تا 200 میلی گرم مطلوبتر خواهد بود.
چربیها نقشهای زیادی در بدن ایفا می کنند که مهمترین آنها عبارتند از:
• منبع و ذخیره انرژی: در افرادی که تغذیه کاملی دارند چربی به مقدار 80 تا 90 درصد انرژی مورد نیاز بدن را فراهم می کند و به ترتیب و به طور تقریبی 15 تا 25 درصد توده بدنی مردان و زنان میانسال متوسط را تشکیل می دهد. بنابراین مقدار چربی نسبت به کربوهیدراتها خیلی بیشتر بوده و در صورتی که تمام آنها به انرژی تبدیل شوند چیزی در حدود 100000 تا 150000 کیلو کالری تولید می گرددکه در مقایسه با ذخایر کربوهیدراتها مقدار قابل توجهی می باشد. از سوختن کامل هر گرم چربی چیزی در حدود 9 کیلو کالری انرژی تولید می گردد.
• محافظ و عایق سازی: چربیها بعنوان یک سپر محافظتی در برابر آسیبها به اعضای حیاتی بدن چون کبد, کلیه, مغز ,نخاع شوکی و غیره انجام وظیفه می کند. چربی زیر پوستی نیز بعنوان یک عایق, نقش مهمی در تحمل انسان در مواجهه با سرمای شدید ایفا می نماید.
• حامل ویتامین و کاهنده گرسنگی: بعضی از ویتامینهای مورد نیاز بدن (( A, D, E, K محلول در چربی می باشند. به این خاطر، خوردن حدود 20 گرم در روز می تواند این منظور را برآورده سازد. بنابراین حذف یا کاهش چشمگیر آن از برنامه غذایی روزانه ممکن است به کاهش میزان این ویتامینها منجر شود.
مبحث بعدی در رابطه با پروتئینها خواهد بود.

نظرات ( نظر بدين )
لینک
دوشنبه، 3 اردىبهشت، 1386 - محمد شبانی
فرمول محاسبه مقدار کالری مورد نیاز روزانه بدن
بدن انسان جهت انجام فعالیتهای روزمره و طبیعی که در اصطلاح به آن سوخت و ساز پایه (متابولیسم پایه) اطلاق می گردد نیاز به یک حداقل انرژی دارد؛ این حداقل انرژی در سنین مختلف و از شخصی به شخص دیگر متغیر بوده و به مقدار زیادی به وزن بدن فرد بستگی دارد؛
در زیر فرمول محاسبه مقدار کیلو کالری مورد نیاز روزانه بدن به تفکیک جنسیت آورده شده است:
۸۵۰ + وزن * ۶ ،۳۶ = برای آقایان
۵۸۰+ وزن * ۳۱،۱ = برای خانمها
به عنوان مثال یک فرد ۷۰ کیلو گرمی که هیچ گونه فعالیت ورزشی ندارد روزانه به حدود ۳۴۰۰ و ۲۸۰۰ کیلو کالری (به ترتیب برای آقایان و خانمها) انرژی نیاز دارد که بایستی از طریق مواد غذایی وارد بدن گردد؛توجه شود که متابولیسم پایه زنان از مردان کمتر است و به همین دلیل برای یک وزن برابر،خانمها به مقدار کیلو کالری کمتری نیاز دارند؛
حال اگر چنین فردی روزانه فعالیت ورزشی یا فعالیتهایی علاوه بر کارهای روزمره اش انجام دهد در این حالت بدن وی به مقدار انرژی بیشتری نیاز داشته و این افزایش بیشتر از نیاز معمول بایستی به طریقی جبران گردد؛دو راه برای این جبران وجود دارد: خواه افزایش مقدار کالری مورد نیاز روزانه، خواه استفاده از ذخایر انرژی بدن؛
انرژی در بدن به صورتهای مختلفی ذخیره می شود که در قسمت بعدی راجع به آن توضیحات بیشتری داده خواهد شد؛
نظرات ( 2 نظر )
لینک
جمعه، 24 فروردين، 1386 - محمد شبانی
روشهای کاهش و افزایش وزن بدن
در این قسمت سعی می شود روشهای کاهش و افزایش وزن به روش علمی و آسان و به اختصار آورده شود.
قبل از هر چیز روشن شدن چند مفهوم ضروری به نظر می رسد:
1. تعادل در انرژی: به طور کلی سه نوع تعادل در انرژی وجود دارد:
• تعادل مثبت:هر گاه انرژی رسیده به بدن از طریق مواد غذایی بیشتر از انرژی مصرف شده توسط اندامهای مختلف بدن باشد در این حالت گفته می شود که بدن دارای تعادل مثبت انرژی است.مثلا اگر انرژی دریافتی یک فرد بالغ ۷۰ کیلو گرمی در روز ۳۵۰۰ کیلو کالری باشد و این فرد فقط در روز،کارهای همیشگی و روزمره خود را انجام دهد(فعالیت ورزشی نداشته باشد)با توجه به اینکه برای چنین شخصی روزانه بیشتر از ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلو کالری انرژی لازم نیست (بسته به جنسیت) بنابراین در این حالت (تعادل مثبت انرژی) انرژی اضافی در بدن به صورت بافت چربی ذخیره شده و به مرور باعث افزایش وزن بدن می گردد.

• تعادل منفی:هر گاه انرژی رسیده به بدن از طریق مواد غذایی کمتر از انرژی مصرف شده توسط اندامهای مختلف بدن باشد در این حالت گفته می شود که بدن دارای تعادل منفی انرژی است.مثلا اگر انرژی دریافتی یک فرد بالغ ۷۰ کیلو گرمی در روز ۱۵۰۰ کیلو کالری باشد و این فرد فقط در روز،کارهای همیشگی و روزمره خود را انجام دهد با توجه به اینکه برای چنین شخصی روزانه در حدود ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلو کالری انرژی لازم است (بسته به جنسیت) بنابراین در این حالت (تعادل منفی انرژی) کمبودانرژی ازبافت ذخیره انرژی بدن که همان چربی است تامین شده و اگر این جبران انرژی برای مدت نسبتا طولانی ادامه یابد باعث مصرف چربیهای ذخیره بدن شده و به مرور باعث کاهش وزن بدن می گردد.

• تعادل خنثی(صفر): هر گاه انرژی رسیده به بدن از طریق مواد غذایی تقریبا معادل انرژی مصرف شده توسط اندامهای مختلف بدن باشد در این حالت گفته می شود که بدن دارای تعادل خنثی انرژی است.مثلا اگر انرژی دریافتی یک فرد بالغ ۷۰ کیلو گرمی در روز ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلو کالری باشد و این فرد فقط در روز،کارهای همیشگی و روزمره خود را انجام دهد(فعالیت ورزشی نداشته باشد) با توجه به اینکه برای چنین شخصی روزانه در حدود ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلو کالری نیزانرژی لازم است (بسته به جنسیت) بنابراین در این حالت (تعادل خنثی انرژی) وزن بدن فرد تغییرچندانی نمی کند و نسبتا ثابت خواهد ماند.
در قسمت بعدی فرمول محاسبه انرژی مورد نیاز روزانه به تفکیک آقایان و خانمها آورده خواهد شد.
http://medicinesport.persianblog.ir/

شگفتی فرانسوی: آیا "عصاره حیات" در شراب و مشروبات الکلی وجود دارد؟ (کاملترین نوشتار در باره الکل)
۲۷ ژانویه ۲۰۱۰

پنیر و شراب
شاید بتوان بحث بر سر ضرر یا منفعت مشروبات الکلی را از جنجالی ترین بحثهای دنیا دانست، هم از لحاظ مذهبی و هم از لحاظ پزشکی و علمی. از لحاظ مذهبی، الکل از اصلی ترین علل اختلاف میان ادیانی نظیر اسلام با زندگی سکولار غربی میباشد چرا که ادیانی نظیر اسلام نه تنها مصرف مشروبات الکلی را حرام میدانند بلکه مصرف کنندگان آن را هم تحریم میکنند. یک مسلمان معتقد برای تحریم مشروب الکلی حتی در میهمانی یا میزی که مشروب در آن صرف شود حاضر نمیشود. در بین غربی ها نیز، تعداد زیادی از افراد مسیحی و یا مذهبیونی نظیر مورمونها (مذهب رایج در ایالت یوتا در آمریکا) از الکل پرهیز کرده و آن را نوشیدنی شیطانی میدانند. معروف است که حتی فرماندار فعلی ایالت یوتا (جان هانتزمن از میلیاردرهای آمریکایی) در هیچ یک از میهمانی هایش مشروب صرف نمیکند و جورج بوش رییس جمهور سابق آمریکا هم ظاهراً الکل را کاملاً ترک کرده بود.
در عین حال، بسیاری از مردم دنیا معتقدند مصرف الکل و مشروبات در حد اعتدال ضرری نداشته و حتی منافعی هم دارد و لذا مصرف الکل در جهان کماکان سیر صعودی دارد و به اصلی ترین نوشیدنی میهمانی ها و مراسم و گردهمایی ها تبدیل شده است.
اگرچه بحث مذهبی عقیدتی در باره الکل بحث داغی است اما بحث علمی - پزشکی مربوط به الکل داغتر و جنجالی تر میباشد و از دهه ۹۰ آغاز شده است. در سال ۱۹۹۲ برای اولین بار دکتر "رنود" فرانسوی ادعا کرد که علیرغم مصرف زیاد چربی های اشباع شده جامد (نظیر پنیرها و چربی حیوانی) توسط فرانسوی ها، بیماری های قلبی در فرانسه چندان رایج نیست و او این را معما و یا شگفتی فرانسوی (French paradox) خواند چرا که چربی های جامد در آن زمان مقصر اصلی انسداد رگهای قلب و بیماریهای قلبی شناخته می شدند و فرانسه هم به کشور پنیر و شراب معروف است و لذا بسیاری فرض کردند که شراب اثر مخرب پنیر و چربی ها بر قلب را خنثی میکند.

معمای فرانسوی
موضوع سلامت قلب فرانسوی ها (که بعدها توسط بسیاری از آماردانان اغراق آمیز خوانده شد) و تئوری ارتباط آن با مصرف شراب قرمز، موجب افزایش ۴۴ درصدی فروش این نوع شراب در آمریکا گردید و شرکتهای شراب سازی هم از این امر استقبال کردند. اما آیا واقعاً تحقیقات علمی و اجتماعی برای شراب و یا سایر مشروبات الکلی منافعی قائلند یا خیر؟
اثر شراب در زندگی فرانسوی ها
در طی ۲ دهه گذشته، این سوال بسیار جنجال برانگیز بوده است. اما واقعیتهای مطلب:
• اگرچه آمار بیماری قلبی در فرانسه از آمریکا کمتر است اما داده های سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد آمار واقعی بیماریهای قلبی در فرانسه از آمار منتشر شده به مراتب بیشتر میباشد و مشابه کشورهای همسایه اش میباشد و این یک فرض اشتباه است که فرانسوی ها سالمترین قلبها را دارند.
• بسیاری از محققان، مصرف چربی نوع طبیعی حیوانی و یا لبنیات را به مراتب کم خطرتر از مصرف چربی های اشباع شده از نوع "ترانس" و یا هیدروژنه (نظیر مارگارین) که در آمریکا رایج میباشد میدانند و برای شاهد از افرادی مثال میزنند که در روستاهای کشورهایی مثل بنگلادش، هند، ایران، آذربایجان، ترکیه و .... دهها سال هر روز از پنیر و چربی های حیوانی استفاده میکنند ولی آمار ناراحتی قلبی در آنها بیشتر از بقیه نیست.
• بسیاری از متخصصین تغذیه علت اصلی سلامت قلبی فرانسوی ها را مصرف غذای سالمتر ولی به مقدار کمتر (در مقایسه با آمریکایی ها) میدانند و نه شراب.
• کماکان بعضی تحقیقات، مصرف "معتدلانه" الکل (نه فقط شراب) را در سلامت قلب موثر میدانند زیرا الکل به بالا بردن کلسترول نوع مفید و رقیق کردن خون و کم کردن فشار خون کمک میکند. اما این ربطی به شراب و فرانسوی ها نداشته و در سایر مشروبات الکلی هم دیده شده است. اما متخصصینی نظیر "کی فیلمور" به اشتباهات علمی این تحقیقات اشاره کرده و اثر الکل در سلامت قلبی افراد را بسیار ناچیز و کم میدانند و در عین حال نشان میدهند که مستی گاه بگاه و یا افراط گری در مصرف الکل میتواند هر گونه اثر مصرف متعادل الکل را خنثی کند و به مراتب برای سلامت قلب خطرناکتر باشد تا ننوشیدن الکل. به همین دلیل، الکل کماکان از عوامل اصلی مرگ و میر و ناراحتی های قلبی (و کبد و ..) در کشورهای غربی میباشد.

انگور
یک سری تحقیقات جدید عامل اصلی خواص مفید شراب قرمز را ماده ای بنام رزوراترول (Resveratrol) معرفی میکنند که گاهی "عصاره حیات و طول عمر" خوانده میشود. اما منشا این ماده خارق العاده پوست انگور قرمز میباشد و نه شراب (هنگامی که باکتری ها و قارچها در محیط تاکستان انگور زیاد باشند این ماده برای طول عمر میوه و مقاومت آن در پوست انگور قرمز تولید میشود) و لذا انگور قرمز با هزینه و عوارض جانبی کمتر میتواند از شراب در این مورد موثرتر باشد. علاوه بر خواص ضد سرطانی، رزوراترول به کاهش قند خون هم کمک میکند. البته بعضی از تحقیقات جدید کارآیی این ماده در انسانها را فقط در غلظتها و مصرف بسیار بالا ممکن میدانند.
الکل و سرطان
سازمان بین المللی تحقیقات سرطان الکل را یکی از خطرناکترین عوامل افزایش ریسک سرطان (سینه، کبد، گلو، معده، روده، دهان، تخمدان، پروستات و ..) میداند. برای مثال تحقیقات جدید نشان داده است که مردانی که بیشتر از یک نوشابه الکلی در روز مصرف میکنند احتمال ابتلا به سرطان پروستات در آنها از دیگر مردان بیشتر است. یکی از علل سرطان زایی الکل تولید ماده سرطان زای استالدئید توسط کبد به هنگام شکستن مولکولهای الکل میباشد. مصرف الکل در هنگام حاملگی بسیار مضر میباشد و از جمله میتواند منجر به سرطان خون در نوزاد شود.
الکل و کبد

اثر الکل بر کبد
یکی از بیشترین ارگانهای بدن که از الکل لطمه میبیند کبد انسان میباشد که وظیفه اش هضم و شکستن مولکولهای الکل است. در مجموع الکل برای کبد انسان حالت "سم" دارد و همانند ویروسهای خطرناکی نظیر هپاتیت، منجر به تورم کبد (بیماری هپاتیت) میگردد. کبد با تبدیل مقداری از الکل به چربی و انباشتن آن، متورم و به مرور زخم میشود. لذا الکل با کشتن سلولهای کبد، آنها را با بافتهای "زخم" جایگزین میکند که (Cirrhosis) خوانده میشود و منجر به عدم سوخت و ساز چربی ها در بدن توسط کبد میگردد. این بیماری همچنین اغلب منجر به بیماری آب آوردگی شکم (Ascites) میگردد که در اثر جمع شدن آب در شکم میباشد.
اثر الکل بر ظاهر و پوست انسان
• علاوه بر آب آوردگی و بزرگی شکم، الکل با ازدیاد اشتها موجب پرخوری و چاقی هم میگردد که خاصیت کاهش کلسترول را خنثی میکند.

اثر الکل بر چروک شدن پوست صورت
• بواسطه تورم و گشادی رگها، صورت و مخصوصاً بینی افرادی که الکل مصرف میکنند بیش از حد طبیعی سرخ میشود که این در بعضی سیاستمداران، هنرپیشه ها و افراد (از لحاظ مادی) موفق در غرب براحتی دیده میشود.
• از آنجا که الکل آب را از بدن جذب میکند، موجب خشکی محیط سلولها و همچنین خشکی سلولهای پوست و در نتیجه چین و چروک زودهنگام صورت و پیر نمایی میگردد (همین اثر را مصرف قهوه و دخانیات دارد).
الکل و سیستم گوارشی
• الکل لایه های محافظ معده و دستگاه گوارش را مورد حمله قرار میدهد و میتواند منجر به ورم معده یا لوزه المعده، زخم مری، و زخم معده گردد.
• الکل میتواند منجر به تولید اسید کلریدریک (هیدروکلریک) شود که غلظت زیادش منجر به درد معده، ورم معده، و اسیدی شدن معده میگردد.
• الکل جزو "میکروبها" و "سمومی" میباشد که منجر به بیماری نشت روده (Leaky gut) می گردند و باعث میشوند تا مولکولهای هضم نشده و شکسته نشده غذا وارد خون شده و منجر به بیماریهای متعددی در بدن نظیر دیابت، آلرژی، آسم، آتیزم (کم توجهی) و سیستم دفاعی ضعیف بدن شوند.
جذب آب توسط الکل و مشکلات ناشی از آن
از آنجا که الکل آب را از بدن جذب میکند، موجب خشکی سلولها و پوست، تشنگی، یبوست، سردرد، و گاه حالت تهوع میگردد. در دراز مدت هم منجر به خشکی دیواره رگها و افزایش فشار خون میگردد.
اثر الکل بر مغز، اعصاب و شرایط روحی
اگرچه مولکولهای الکل موقتاً منجر به آهسته (آرام) شدن عکس العمل سیستم عصبی میگردند، تحقیقات نشان میدهد که مصرف الکل در دراز مدت موجب آهستگی رشد سلولهای مغز و از کارافتادگی آنها میشود. از آنجا که سلولهای مغز جز سلولهایی در بدن هستند که ترمیم آنها براحتی ممکن نیست، الکل موجب کوچک شدن مغز، اختلال در حافظه و درک، و در افراد مسن (بواسطه تولید استالدئید در کبد) آلزایمر میگردد. در فرانسه بیشتر از ۲۰ درصد بیماران تیمارستانها و مراکز بهداشت روانی دچار مشکلات ناشی از مصرف الکل میباشند.
کسانی که از الکل برای کمک به خوابیدن استفاده میکنند، در دراز مدت دچار بیخوابی و تشنج شدید مغزی به هنگام خواب شده و خوابهای پریشان و "به نظر بسیار واقعی" میبینند که موجب خستگی بدنی و بیماریهای روحی میگردد.
بسیاری از افراد الکل را برای رفع افسردگی و یا اضطراب مصرف میکنند، ولی الکل خود از عوامل اصلی ازدیاد شدید آمار افسردگی، خودکشی، اضطراب میباشد. طبق آمار، افرادی که دائماً الکل مصرف میکنند بین ۵ تا ۲۰ بار بیشتر از مردم دیگر در معرض اقدام به خودکشی هستند و در صورت اقدام موفقیتشان در کشتن خود ۷۵ بار از دیگران بیشتر است. مصرف الکل در مردان ۸۰۰ درصد و در خانمها ۳۰۰ درصد احتمال عدم تعادل روحی و روانی (جنون موقت) را افزایش میدهد که در مقایسه با آمار اثر موادی نظیر ماریجوانا، بیشتر است.
الکل و قلب و عروق
همانگونه که در مقدمه اشاره شد، بخشی از تحقیقات نشان میدهد که مصرف "معتدلانه" الکل (در حد بسیار کم و چند گرم در روز) بواسطه کاهش موقتی فشار خون (گشاد شدن رگها و جذب آب)، کاهش کلسترول و رقیق کردن خون به سلامت قلبی کمک میکند. اما گروهی دیگر از متخصصین (نظیر گروهی از محققین در نیوزیلند) هم اثر مثبت الکل بر سلامت قلب را اغراقی بیش نمیدانند و معتقدند شرکتهای بزرگ تولیدکننده مشروبات الکلی با تاکید بر چند نمونه کوچک تحقیقاتی، و چشم پوشی از نتیجه صدها تحقیقات معتبر دیگر که الکل را برای بدن مضر میدانند، سعی در افزایش فروش خود دارند. این گروه از متخصصین معتقدند الکل حالتی بینابین مواد مخدر و داروهای شیمیایی دارد و نباید با تبلیغ منافع بسیار محدود آن مردم را به مصرف آن تشویق کرد. تحقیقات مختلفی هم نشان میدهند مصرف دراز مدت الکل باعث افزایش فشار خون (بواسطه تورم و خشکی رگها) و ناراحتی های قلبی نظیر ضربان ناموزون قلب (Arrhythmia) میگردد.
الکل و اعتیاد

اعتیاد و مرگ جوانان در اثر مصرف الکل
کسانی که از نوجوانی و جوانی (زیر ۲۱ سال) شروع به مصرف الکل میکنند، تغییراتی در مغزشان ایجاد میشود که میتواند آنها را وابسته به الکل کند. همچنین وابسته شدن به الکل میتواند ژنتیکی بوده و بر نسلهای بعد هم اثر بگذارد.
از آنجا که اثر الکل بر مغز و اعصاب تدریجی میباشد، فردی که در حال مستی و یا وابسته شدن به الکل میباشد، اکثراً متوجه این امر خطرناک نمیشود و آن را انکار میکند. بدین معنا که مقادیر کم الکل قسمتی از سلولهای مغز را کشته و قدرت قضاوت افراد را ضعیف میکند و لذا فرد مصرف کننده خطر مصرف مقادیر بیشتر الکل را به درستی درک نمیکند و اکثر اوقات آن را توجیه میکند. برای همین فقط درصد کمی از مصرف کنندگان الکل به مصرف متعادل و مقادیر کم الکل (که به گفته بعضی محققین منافعی دارد) اکتفا میکنند و اکثریت مصرف کنندگان الکل قدم در سراشیبی ملایم ولی لغزنده به سمت پرتگاه (به اصطلاح آمریکایی اش Slippery Slope) "مستی" و یا "الکلی شدن" میگذارند. ۷۵ درصد افراد اذعان میکنند که بارها حد اعتدال در مصرف الکل را زیرپا گذاشته اند. آمار مرکز ملی اعتیاد آمریکا هم نشان میدهد که جوانانی که الکل مصرف میکنند احتمال اعتیادشان به مواد مخدر (نظیر کوکایین) ۵۰ برابر جوانانی است که الکل نمی نوشند.
گفته میشود در آمریکا ۹۰ درصد افراد بالغ از مشروبات الکلی استفاده میکنند و اگرچه روزی نزدیک به یک ملیون نفر برای مداوای اعتیاد به الکل معالجه میشوند ولی آمار دقیق افراد معتاد به الکل موجود نمیباشد چرا که فقط درصد کمی از این افراد متوجه الکلی بودن خود میشوند و در صدد مبارزه با آن برمیآیند. گزارش میشود که ۱۴ درصد افراد بین ۱۸ تا ۲۹ سال در آمریکا به "وابستگی به الکل" اعتراف میکنند (آمار واقعی به مراتب بیشتر میباشد) و آمار رسمی دولت آمریکا، نزدیک ۲۰ ملیون نفر یا ۱۰ درصد جمعیت بالغ را "وابسته به الکل" میداند. گروههایی بنام "الکلی های بی نام" (Alcoholics Anonymous) موجود میباشند که الکلی ها را بدون نام و نشان بدور هم جمع میکنند تا برای ترک اعتیادشان از تجربیات و دوستی همدیگر کمک بگیرند.
با اینکه الکل ماده ای مجاز است، گروه مادران آمریکایی علیه مشروبات (Mothers Against Drunk Driving MADD) گزارش میدهند که مرگ و میرهای ناشی از الکل ۶ و نیم برابر مرگ و میرهای ناشی از تمامی مواد مخدر و شیمیایی غیرقانونی میباشد. مصرف الکل در آمریکا سالانه الکل باعث مرگ و میر ۸۰ هزار نفر میشود که سومین عامل مرگ و میر در این کشور است. در روسیه که وابستگی به الکل متداول است، الکل مسئول مرگ بیش از نیمی از افراد متوفی بین ۱۵ تا ۵۴ ساله میباشد که آماری تکان دهنده است. در انگلستان آمار مرگ و میر در اثر بیماریهای ناشی از مصرف الکل در طول ۲۵ سال گذشته ۳ برابر شده است. یکی از این موارد که توجه همگانی را جلب کرد فوت دختری ۲۴ ساله بود که مصرف الکل را از ۱۷ سالگی شروع کرده بود (عکس ضمیمه). مادر و اطرافیان وی معتقدند الکل نباید براحتی در مغازه ها و میهمانی ها در دسترس نوجوانان باشد. آمار نشان میدهد که ۸۰۰ هزار کودک و نوجوان زیر ۱۵ سال در انگلیس از الکل استفاده میکنند.
الکل در هنگام حاملگی
مصرف الکل در زمان حاملگی منجر به صدمات شدید به مغز، سیستم عصبی، وزن، رشد و صورت جنین، و حتی سقط جنین میگردد و سازمان بهداشت جهانی مصرف الکل "حتی مقادیر کم" توسط خانمهای باردار را برای جنین مهلک یا بسیار خطرناک میداند. اما آمار اخیر نشان میدهد که ۳۰ درصد از خانمهای باردار در آمریکا در زمان حاملگی لب به مشروب زده اند و اکنون عقب ماندگی نوزادان در آمریکا (در اثر مصرف الکل توسط مادر) از سایر بیماری های مادرزادی پیشی گرفته است. نوزادانی که از این امر رنج میبرند اکثراً چشمها، بینی و سر کوچک، لب نازک و پلکهای تا شده دارند (عکس ضمیمه) که بیماری جنینی ناشی از الکل (Fetal alcohol syndrome) نامیده شده و به یکی از مهمترین موضوعات پزشکی کودکان تبدیل شده است.

عوارض الکل بر جنین و نوزادان
متاسفانه چون لطمه به جنین دائمی و درازمدت میباشد، علاج کامل برای بیماری ناشی از الکل در نوزادان موجود نمیباشد و گفته میشود سیستم بهداشتی آمریکا برای کمک به هریک از این افراد حداقل یک ملیون دلار خرج میکند، و با این حال این افراد در تمام عمر خود دچار مشکلات بدنی، روحی و روانی میباشند که ناشی از بی بند و باری و بی انصافی مادرانشان در حق آنها میباشد (برای مشاهده تغذیه بهینه خانمها در زمان باروری به مقاله قبلی رجوع کنید).
الکل و قوای جنسی
مصرف الکل در چند ساعت اول میتواند موجب افزایش تحرک و میل جنسی گردد. اما ادامه مصرف الکل در دراز مدت در آقایان به ضعف جنسی منجر می گردد و در خانمها به برهم خوردن عادت ماهانگی آنها. همچنین، بواسطه اثر الکل در کاهش تستاسرون (هورمون مردانگی و تولید اسپرم)، آقایان میتوانند در تولید فرزند و باروری همسرشان با مشکل روبرو شوند.
اثر الکل در تغذیه و جذب مواد غذایی در بدن
در حالیکه سیگار اشتهای افراد را تقلیل میدهد (یکی از دلایل وزن کمتر مردم اروپا و کشورهای با درصد بالای اعتیاد به سیگار)، الکل این اثر را ندارد. چون هر گرم الکل ۷ کالری انرژی در خود دارد، میتواند موجب افزایش وزن در افراد گردد. الکل بواسطه نیاز کبد برای سوخت و ساز آن، و همچنین بواسطه اختلال در جذب ویتامینها و املاح در روده کوچک، منجر به کمبود ویتامینهای خانواده "بی" B، املاحی نظیر روی، منیزیوم و کروم، و کلسیم و ویتامین دی D در بدن میگردد که این به نوبه خود منجر به بیماری های سیستم عصبی (آشفتگی، فراموشی و ...) و ایمنی بدن، ضربان نامنظم و بیماری قلب، پوکی استخوان، کمبود سلولهای قرمز خون، دیابت و ... میگردد.
اگرچه آبجو مقادیری ویتامین B دارد اما بواسطه وجود الکل قابلیت جذب این ویتامین از آبجو در بدن کم میباشد. در مجموع الکل در جذب ویتامینهای B۱ و B۲ و B۳ و B۷ و B۹ و B۱۲ در بدن اختلال عمده ایجاد میکند. کمبود ویتامین B۱ یا تیامین در انسان سبب بروز بیماری بری‌بری می‌گردد که معمولا با عوارض قلبی-عروقی و عوارض عصبی همراه است. عوارض عصبی کمبود ویتامین B۱ و B۱۲ نیز منجر به پلی‌نوریت اعصاب محیطی Polyneuritis می‌گردد که ممکن است با یک خونریزی مغزی همراه باشد. ضعف عضلانی و بی‌اشتهایی ، کم شدن حرکات معده ، حالت تهوع ، تب و لاغری توام با اختلالات رویشی و عوارض پوستی از علایم دیگر این بیماری است.
الکل همچنین میتواند موجب کمبود فلزاتی نظیر کرومیوم و "روی" در بدن و در نتیجه بیماریهای هورمونی، ریه ای و ایمنی بدن گردد.
الکل و جنایات و سوانح اجتماعی
اگر به بار، پارتی و یا دیسکویی در غرب رفته باشید دیده اید که در این گردهمایی های مختلط (زن و مرد) افراد آنقدر مشروب می خورند تا "گرم" شده و رویشان باز شود و بتوانند با جنس مخالف صحبت کرده، رقصیده و یا معاشقه کنند. اما از آنجا که الکل همزمان با کم کردن خجالتها، "حائلها و محذوریاتهای فکری" و همچنین قدرت قضاوت را نیز در افراد کاهش میدهد، تسهیل کننده بسیاری از جنایتها، فجایع و تصادفات میباشد. مصرف الکل در ۵۰ درصد "تصادفات منجر به مرگ" (۲۰ هزار نفر در سال) در آمریکا نقش دارد و سالانه دهها هزار خانواده سوگوار در دادگاهها به دنبال مجازات رانندگان مست خاطی میباشند. همچنین مصرف الکل در ۴۰ درصد "جنایات خشن" در آمریکا نقش دارد. یکی از تکان دهنده ترین اخبار چند سال گذشته، ضرب و شتم و تجاوز جنسی یک دختر ۳ ماهه آمریکایی توسط پدرش (یک ارتشی آمریکایی بازگشته از عراق) بود که اقرار کرد پس از مست کردن این جنایت را انجام داده است و کمتر چیزی بیاد میآورد. لازم بذکر است که گفته میشود الکل در ۳۰ درصد تجاوز به فرزندان و ۷۵ درصد خشونت و ضرب و شتم همسرها در آمریکا نقش دارد. بسیاری از زنها هم در اثر مصرف الکل و مستی با دیگران همبستر شده و ناخواسته حامله و یا دچار بیماریهای اعضا تناسلی میشوند و مسیر زندگی شان به قهقرا میافتد.

مصرف الکل در پارتی ها
برخلاف انکار بسیاری از افراد، ثابت شده است که اثر الکل پس از مصرف اولین جرعه آن در بدن شروع میشود ولی از آنجا که اثرش بر مغز و اعصاب تدریجی میباشد، فردی که در حال مست شدن میباشد، اکثراً متوجه این امر خطرناک نمیشود و آن را انکار میکند. بدین معنا که فردی که مقادیر اولیه الکل را مصرف کرده است، اگر چه مست و یا الکلی نمیباشد، قسمتی از قدرت تصمیم گیری و قضاوت خود را از دست داده است و خطر مصرف مقادیر بیشتر الکل را به درستی درک نمیکند و لذا اکثر اوقات آن را توجیه میکند. برای همین فقط درصد کمی از مصرف کنندگان الکل به مصرف متعادل و مقادیر کم الکل اکتفا میکنند و اکثریت مصرف کنندگان الکل قدم در سراشیبی ملایم ولی لغزنده به سمت پرتگاه (به اصطلاح آمریکایی اش Slippery Slope) "مستی" و بروز رفتاری خشن، خطرناک، احمقانه، تحقیرکننده و یا جنایتکارانه میگذارند.
برای مثال تحقیقات نشان میدهد که الکل یکی از مهمترین عوامل تسهیل کننده در خیانت همسران و زوجها به یکدیگر میباشد چرا که افراد غیر مست معمولاً بواسطه حائلهای ذهنی براحتی نمیتوانند خیانت را در مغز و وجدان خود توجیه کنند.
الکل در سوانح بزرگ هم نقش داشته است. یکی از این سوانح تصادف و صدمه سوپرتانکر نفتی والدیز شرکت اکسان آمریکا در آلاسکا بود که به دلیل مست بودن کاپیتان پرسابقه کشتی اتفاق افتاد و یکی از پرهزینه ترین سوانح تاریخ آمریکا بوده است که ملیاردها دلار خسارت و ضررهای جبران ناپذیری به محیط زیست آلاسکا وارد کرد.
الکل در زندگی، تجارت، سیاست و ورزش غرب

استفاده از سکس در تبلیغات مشروبات
اگرچه در چند سال اخیر در آمریکا تبلیغات گسترده ای علیه شرکتهای دخانیات منتشر میشود (و تولید کنندگان سیگار نمیتوانند در مراسم و تلویزیونها تبلیغ کنند)، نه تنها تبلیغ یا مطلبی علیه الکل و شرکتهای سازنده آن دیده نمی میشود بلکه در اکثر مسابقات ورزشی و برنامه های تلویزیونی تبلیغهای جذاب و پرخرج مشروبات الکلی دیده میشود و در اکثر آنها از خانمها یا آقایان نیمه برهنه جذاب استفاده میشود.
این شاید به علت روزمرگی الکل در زندگی غربی باشد و شاید به علت علاقه مردم و حکومتهای غربی برای استفاده از الکل به عنوان یک ماده "ضد افستردگی" ارزان برای فراموشی مشکلات خود و کشور. در روسیه بسیاری از مردم نمیتوانند بدون مصرف ودکا و مشروبات الکلی به اخبار روزمره سیاسی، اقتصادی و اجتماعی گوش دهند و یا شرایط فلاکت بار اقتصادی را تحمل کنند. در کشوری مثل انگلیس یا ایرلند، تعداد بارها از تعداد نانوایی ها و کلیساها بیشتر است و بسیاری از افراد مصرف الکلشان از آب بیشتر میباشد. صحنه افتادن افراد مست در جویها و کنار خیابانها در ایرلند و انگلیس برای بسیاری از مردم صحنه ای عادی میباشد. دو نمونه از پرفروشترین کتابهای خاطرات در غرب مربوط به داستان زندگی افرادی میباشند که با فلاکت در خانواده الکلی بزرگ شده اند و توانسته اند تا زندگی خود را بهبود دهند: کتاب (Angela's Ashes) نوشته فرانک مک کورت، و کتاب (The Liars' Club) نوشته خانم ماری کار.

حک نام مشروبات الکلی روی بدن خانمها برای تبلیغات
شرکتهای تولید کننده الکل از پرسودترین و با نفوذترین شرکتها میباشند و در صنایع دیگر هم سرمایه گذاری میکنند. برای مثال یکی از بزرگترین شرکتهای مواد غذایی Kraft Foods همزمان تولید کننده آبجو، سیگار (مارلبورو و غیره) و قهوه بود (سیگار و الکل و قهوه هر ۳ اعتیاد آور میباشند!). شرکت بزرگ دیگر، Coors Brewing Company از بزرگترین حامیان حزب جمهوریخواه به رهبری جورج بوش بود (علیرغم ادعای بوش که الکل مصرف نمیکند و علیرغم ظاهر خانواده دوست و مذهبی حزب جمهوریخواه). این شرکتها گستاخانه و با استفاده از تصویرها و ویدئوهای سکسی (عکس ضمیمه) مشروبات الکلی را به نوجوانان تبلیغ میکنند که این امر مورد اعتراض بسیاری از پزشکان قرار گرفته است.
سایر منافع و ضررهای الکل
• ضررهای احتمالی: پوکی استخوان، برهم خوردن هورمونها (تاخیر بلوغ) و تستاسترون در آقایان، ناتوانی های جنسی (در دراز مدت)
• منافع احتمالی (مصرف الکل در مقادیر بسیار کم و در کوتاه مدت): کاهش احتمال تشکیل سنگ مثانه و سنگ کلیه، سوخت و ساز غذا و کاهش حساسیت به قند خون (مصرف بلند مدت الکل این منافع را به دنبال ندارد).
نتیجه گیری
الکل حالتی بینابین مواد مخدر و داروهای شیمیایی دارد که در مقادیر بسیار کم و تحت کنترل پزشک میتوانند برای علاج موضعی موثر باشند، ولی همزمان دارای عوارض و ضررهای جانبی زیاد و حتی مرگبار میباشند. ۷۵ درصد افراد اذعان میکنند که بارها حد اعتدال در مصرف الکل را زیرپا گذاشته اند و لذا الکل به کشنده ترین و مضرترین نوشیدنی مجاز در جوامع غربی تبدیل شده است. حتی کتب مذهبی (نظیر متون اسلامی) به منافع الکل اذعان میکنند ولی از آن به عنوان "ماده ای که ضررش به مراتب بیشتر از منفعتش میباشد" نام میبرند. بیشترین اثر مخرب الکل بر کبد و مغز (سیستم عصبی و روحی و تصمیم گیری) میباشد.
بیش از نیمی افراد کسانی را در اطراف خود میشناسند که "مشکل مصرف الکل" دارند. اگر شما از این افراد هستید و یا برای کمک به اجتماع فارسی زبان می خواهید این نوشتار را به اطلاع دیگران برسانید، لینک آن را همین امروز برای دیگران ارسال نمایید.
________________________________________
• این نوشتار در وبسایت Kodoom.com با همراهی محمد ابوالفضلی، دکترا Ph.D. متخصص تغذیه و طب ورزشی ساکن سانفرانسیسکو و از پیشکسوتان مطالعات تغذیه طبیعی، تهیه شده. برای هر گونه سوال می توانید با تلفن وی ۱۶۴۸-۹۳۸- ۹۲۵- ۱ تماس بگیرید و یا برنامه ایشان در تلویزیون مرکزی (Markazitv.com) را مشاهده کنید. هرگونه نقل از این نوشتار بدون ذکر منبع جایز نمی باشد.
• این نوشتار برای درمان بیماری و جایگزین نظر پزشک در مداوای بیماریها نمی باشد.
• این نوشتار به هیچ وجه جنبه تبلیغاتی ندارد و به Kodoom.com هیچگونه مبلغی برای درج آن پرداخت نشده است.

© کلیه حقوق برای کدوم دات کام محفوظ بوده و هرگونه کپی برداری از این متن بدون کسب اجازه ممنوع می باشد.




________________________________________
هنوز نظری نوشته نشده است. اولین کسی باشید که نظر خود را می نویسد. نظر بدهید

دانش و سلامت » آخرین خبرهای خبرگزاریها


با کودکان خود درباره روابط جنسی صحبت کنید

سلامت – ۳۴ دقیقه پیش
روابط جنسی بخش مهمی از زندگی هر انسان را تشکیل میدهد و این بیش از یک کار فیزیکی با یک فرد دیگر است. تاثیر بسزایی که این کار بر ...


افزایش دارایی‌های ویدیویی گوگل با خرید جدید

مدیانیوز – هشت ساعت پیش
گوگل با خرید یک شرکت تازه تاسیس ویدیوی آنلاین، دارایی های ویدیویی خود را افزایش داده و کمک جدیدی برای سایت یوتیوب به ارمغان ...



در کمتر از ۲۴ ساعت «iPad» هک و جیلبریک شد!

فارنت – یازده ساعت پیش
به گزارش فارنت و به نقل از پایگاه اینترنتی” Redmondpie” در یک اقدام فوق سریع و غافلگیر کننده در کمتر از ۲۴ ساعت تابلت شرکت اپل ...



آلودگی میلیون‌ها تلفن همراه به ویروس مخرب جدید

همشهری – سیزده ساعت پیش
ویروس تلفن همراه مخربی به نام MMS Bomber به سرعت در حال انتشار است که برای نخستین بار در ماه فوریه مشاهده شد گوشی هایی ...



در درون بسته‌ «iPad» چه چیزهایی انتظار شما را می‌کشد!

فارنت – چهارده ساعت پیش
با وجود اینکه دو روز از عرضه آی پاد می گذرد اما همچنان حسرت اینکه در دل جعبه های خوش رنگ و لعاب اپل که برای آی پد برگزیده است ...



ویندوز ۷ سهم خود را دربازارسیستم عامل‌ها به ۱۰ درصد افزایش داد

فارنت – هجده ساعت پیش
به گزارش فارنت و به نقل از پایگاه اینترنتی تک اسپوت سهم سیستم عامل ویندوز ۷ در بازار جهانی سیستم عاملهای رایانه های رومیزی به ...



منافع ماموگرافی از مضراتش بیشتر است

سلامت – نوزده ساعت پیش
تحقیقات جدید در باره سرطان پستان نشان می دهد که بر خلاف آنچه تصور می شد، منافع آزمایش های ویژه تشخیص این بیماری مانند ...



چربی ششمین مزه است

سلامت – نوزده ساعت پیش
مطالعات جدید نشان می دهند؛ زبان انسان قادر به شناسایی مزه چربی است و افرادی که نسبت به این مزه حساس تر هستند، تمایل کمتری نسبت ...



نوزادان به احساس نهفته در صدا پی می‌برند

سلامت – نوزده ساعت پیش
رست است که نوزادان قادر به صحبت کردن نیستند، اما احساسات نهفته در حرف های طرف مقابل، برای آنها پنهان نمی ماند. تحقیقی درباره ...



چین با 'اپیدمی دیابت' روبروست

سلامت – نوزده ساعت پیش
حققان می گویند که چین با یک اپیدمی دیابت روبروست به طوری که تقریبا ۱۰ درصد بزرگسالان آن مبتلا به این بیماری هستند و بیشتر

http://science.kodoom.com/f/AAAGHQ

نقش لسیتین در مبارزه با فراموشی وتقویت حافظه

چهارشنبه 2 دی 1388 08:52 ق.ظ ویرایش: - -
توسط: admin
نوع مطلب: تغذیه وسلامت ،
ارسال به
نقش لسیتین در مبارزه با فراموشی وتقویت حافظه چربی ها


لسیتین یك لغت یونانی و به معنای زرده تخم مرغ است و علت نامگذاری آن، وجود میزان فراوان لسیتین در زرده تخم مرغ و همچنین كشف این ماده برای اولین بار در زرده تخم مرغ بوده است.
تمامی اعضاء و اندام های بدن برای انجام اعمال خود به انرژی نیاز دارند. مغز نیز از این مسئله مستثنا نیست. مغز برای انجام فعالیت های طبیعی خود به استیل كولین نیاز دارد كه منشأ آن از لسیتین می باشد. وقتی لسیتین ازطریق غذا دریافت می شود طی مراحل جذب وهضم به كبد وارد شده ، شكسته و كولین كه جزئی از ساختمان لسیتین است از آن جدا می شود كه از این كولین آزاد شده بسیاری از مواد حیاتی و ضروری بدن ساخته خواهد شد.
یكی ازنقش های مهم كولین در ساختن استیل كولین است. استیل كولین اهمیت بسیاری برای فعالیت مغز و مركز حافظه دارد و با بودن استیل كولین، مغز و مركز حافظه توانایی ضبط و نگهداری صحبت ها، نوشته ها و دیده ها را خواهند داشت و تا زمانی كه این ماده حیاتی یعنی استیل كولین ساخته شده از لسیتین به اندازه كافی به مغز برسد ما دچار فراموشی نمی شویم و برعكس در اثر كاهش مقدار استیل كولین به دنبال كمبود لسیتین ، حتی به مدت كوتاه، قدرت حافظه كاهش یافته و فرد قدرت حفظ طولانی صحبت ها و دیده ها را از دست خواهد داد و یا مطالب و مسائل جدید را به سختی به خاطر می سپارد.
منابع غذایی لسیتین
لسیتین درعدس، ذرت، شیر، زرده تخم مرغ، تخم آفتابگردان، جوانه گندم، بادام زمینی، آرد جو و سر، كبد(جگر) گوساله و... وجود دارد ولی از همه بیشتر در لوبیای سویا یافت می شود. مقدار لسیتین موجود در لوبیای سویا بسیار بالاتر از لسیتین سایر مواد ذكر شده می باشد و به همین علت در سازمان بهداشت جهانی(WHO) سویا را، سلطان لسیتین معرفی كرده اند. به عبارتی كیفیت لسیتین گرفته شده از سویا از سایر تركیبات بهتر و بالاتر می باشد.



گیاه لوبیای سویا كه به نام لوبیای ژاپنی هم معروف است، گونه ای لوبیا است كه ارتفاع آن بین 30 تا 80 سانتی متر می باشد برگ هایی متناوب دارد و گل هایش تقریباً سفید مایل به بنفش است. میوه ای به رنگ زرد می دهد كه در آن 2 تا 5 دانه قرار دارد. اندازه ی این دانه های لوبیای سویا به بزرگی نخود است و می تواند به رنگ های مختلف سفید، زرد، قهوه ای و رنگ های دیگرهم باشد. به وسیله دستگاههای مختلف تحت فشار از دانه های سویا روغن آن گرفته می شود و ماده باقی مانده از آن پس از روغن گیری كنجاله سویا گفته می شود.


محققان ، طبق آزمایش های انجام شده در مورد دو گروه به نتایج زیر دست یافته اند:
درغذای روزانه یك گروه سویای بیشتری گنجاندند و سپس داستانی را برای هر دو گروه تعریف كردند. گروهی كه سویا مصرف كرده بود پس از 3 روز هنوز آن داستان را به خاطر داشتند، در صورتی كه در مورد گروه دوم اینطور نبود. این آزمایش اهمیت لسیتین موجود در سویا را در تقویت حافظه و مبارزه با فراموشی نشان می دهد.
تحقیقات نشان داده است كه مصرف لسیتین طی حاملگی ، باعث افزایش هوش در بچه ها می شود و بنابراین تحقیق، توصیه می شود كه خانم های حامله از هفته سی ام حاملگی به بعد، حتماً لسیتین كافی برای بدن خود تامین كنند( لسیتین درتشكیل سلول ها و ساختمان مغزی نقش بسیار مهمی دارد. از این رو رساندن لسیتین كافی به بدن مادر و جنین هنگام تشكیل سیستم عصبی و مغز از اهمیت خاصی برخوردار است.)
همه انسان ها كم یا زیاد در طول زندگی خود دچار معضل فراموشی می شوند كه این فراموشی یا به علت نرسیدن مواد لازم و مغذی به مغز یعنی لسیتین است و یا به علت وجود امراض و حوادث خاص درانسان ایجاد می شود.در سنین بالا، افزایش سن، انسان را به سمت كاهش حافظه پیش می برد، ولی باید توجه داشت كه اگر در دوران جوانی ذخیره كافی از لسیتین برای خود فراهم كرده باشیم، بسیار كمتر ازدیگران دچار معضل كاهش حافظه خواهیم شد. پس بیائید از همین حالا به فكر ذخیره سازی و فراهم كردن توشه ی مغز برای زمان پیری باشیم.
البته گاهی سن و كمبود لسیتین عامل اصلی نمی باشند و این مشكل( فراموشی) به دنبال امراض و حوادث در ایشان ایجاد می شود.



نقش لسیتین در كاهش كلسترول
همانطوركه درمطلب هفته گذشته خواندید،لسیتین نقش مهمی در تقویت حافظه و مبارزه با فراموشی دارد. با توجه به افزایش فراموشی و بیماری آلزایمردرافراد مسن وبهره گیری كمتراین گروه ازمغز خود، هم اكنون در كشورهای اروپایی ، افراد مسن و میانسال به مصرف لسیتین به صورت مكمل های غذایی تهیه شده وموجود دربازارهای جهانی و یا مصرف لوبیای سویا به عنوان منبع اصلی لسیتین توصیه اكید می شود. لازم به ذكر است كه به كارگیری مغز به هر شكل می تواند به عنوان تمرینی سودمند برای تقویت حافظه باشد . درست مشابه اندام های بدن كه برای داشتن سلامت و كارایی بهتر، درهرسنی نیاز به فعالیت و تمرین دارند. به همین دلیل توصیه می شود كه به خصوص در سنین میانسالی و بعد از بازنشستگی، علاوه بر رساندن غذای مغز یعنی لسیتین، از خواندن كتاب و سایر فعالیت های ذهنی مانند حل كردن جدول و سایر سرگرمی ها و ... غافل نشوید تا همیشه ذهنی فعال داشته باشید و هیچ گاه دچار كاهش تمركز وحافظه و دچار فراموشی نشوید.
لسیتین علاوه بر نقش بسیار مهم و اساسی خود در جلوگیری از كاهش حافظه و كمك به افزایش هوش، اعمال مهم دیگری نیز دارد كه در اینجا به چند مورد از آن بطورخلاصه اشاره می شود.
لسیتین یك ماده بسیارحیاتی در بدن است كه بر عكس كلسترول عمل می كند. در ساختمان لسیتین و كلسترول، هم اسید چرب وهم چربی به كار رفته است و هر دو متعلق به خانواده ی چربی ها می باشند. ولی جالب است بدانید این دو( لسیتین و كلسترول) مخالف یكدیگر كار می كنند ، به عبارتی نسبت به هم ضد هستند.
دراینجا توجه به این نكته حائز اهمیت است كه چرا تا به امروز دانشمندان و محققان در بررسی روی چربی ها فقط و فقط به كلسترول اهمیت داده اند و چرا كسی ، برای لسیتین به عنوان عامل مخالف كلسترول، ارزشی قائل نشده است. امروزه عامل اصلی گرفتگی و تنگی رگ های بدن را به تنهایی به كلسترول نسبت نمی دهند و عوامل مهم دیگری را نیزعامل اصلی آن می دانند. ازجمله این عوامل می توان به نكات زیر اشاره كرد:
1- كمبود ویتامینC باعث ترك های میكروسكوپی در جدار عروق( رگها) و رسوب كلسترول در آنها می شود.
2- وجود هموسیتئین در بدن كه ده برابر بیشتر از كلسترول در ایجاد گرفتگی عروق موثر است.وجود سه ویتامینB6,B12 و اسید فولیك برای تبدیل این ماده به مواد مفید در بدن لازم می باشد.
بنابراین وجود تركهای میكروسكوپی در جدار عروق در اثر كمبود ویتامینC و كمبود ویتامین هایB6,B12 و اسید فولیك با هم منجر به تجمع رسوب هموسیتئین در جدار عروق و تنگی و گرفتگی آنها می شود.
نباید فراموش كرد كه كلسترول هم ، مانند لسیتین اعمال مهم و مخصوص به خود دارد و بدون كلسترول ، بدن قادر به ادامه حیات نیست. نیازبدن به این دو ماده بسیار حیاتی است و نبود هر كدام حیات را به خطر می اندازد.


به طور خلاصه به برخی از اعمال كلسترول در بدن اشاره می كنیم:
1- كلسترول در ساختمان غشای تمام سلول های بدن به كار رفته و هیچ سلولی بدون آن ساخته نمی شود و نمی تواند ادامه حیات بدهد.
2- در ساختمان غشای سلول های عصبی به كار رفته و باعث افزایش سرعت انتقال جریان عصبی می شود.
3- نمكهای صفراوی ، بدون وجود كلسترول ساخته نمی شوند. به عبارتی اگر كلسترول نبود صفرایی هم در بدن ساخته نمی شد. زیرا نمك های صفراوی در هضم چربی ها نقش مهمی دارند.
5- كلسترول در ساختمان هورمون ها به خصوص هورمون های جنسی نقش اصلی و اساسی دارد.
پس با توجه به موارد فوق و اهمیت و نقش بالای وجود كلسترول در بدن چگونه میتوانیم بگوییم كلسترول، ما را از بین می برد. بهتر است بگوییم ما نمی توانیم تناسب این ماده ضروری را در بدن رعایت كنیم. به عبارتی دیگرما باید بدانیم چگونه لسیتین را در كنار كلسترول استفاده كنیم و با كمك آن به عنوان عامل ضد كلسترول ، جلوی افزایش كلسترول را بگیریم . زیرا زمانی كه لسیتین پائین بیاید میزان كلسترول و اثر مخرب آن، افزایش می یابد.
جالب این است كه بدن انسان دائماً درحال ساختن هر دو ماده ی كلسترول و لسیتین می باشد. این مواد در بدن به اندازه كافی و درجهت تنظیم سوخت و ساز و اعمال بدن ساخته می شوند. نیاز انسان به این دو ماده را می توان مشابه نیاز ماهی به آب دانست.


• برچسب ها:نقش لسیتین در مبارزه با فراموشی وتقویت حافظه ،
نظرات( 0)
http://learningblog.mihanblog.com/post/6110


لوزالمعده (پانكراس)
دكتر حسين برهانى
پانكراس يك عضو مترشحه حساس و باريك و تقريبا بيضوى است كه در ناحيه خلف شكم قرار دارد و به صورت افقى در مجاورت دوازدهه (اثنى‏عشر) و معده و طحال و كليه چپ قرار گرفته است. مجراى اصلى پانكراس به نام «مجراى ويرسونگ» پس از اتصال مجراى مشترك صفراوى به دوازدهه متصل مى‏شود. وظيفه پانكراس به دو بخش برون‏ريز و درون‏ريز تقسيم‏بندى مى‏شود.
اثرات برون‏ريز:
غده پانكراس ترشح خارجى خود را به صورت يك محلول شفاف قليايى توليد و ترشح مى‏كند. خودِ اين ترشحات توسط هورمون‏هايى به نام «سكرتين» و «كوله‏سيستوكينين» تحريك مى‏شود و تخليه ترشحات توسط عصب «پاراسمپاتيك» انجام مى‏گيرد. همين دو تا هورمون «سكرتين و كوله‏سيستوكينين» هم به وسيله سلول‏هاى مخاطى دوازدهه و در پاسخ به محرك‏هاى مخصوصى انجام مى‏پذيرد؛ مثلاً اسيد موجود در دوازدهه موجب آزاد شدن «سكرتين» مى‏شود و چربى‏ها و پروتئين‏هايى كه از گوارش محتويات مجراى دوازدهه حاصل مى‏شوند باعث آزاد شدن «كوله‏سيستوكينين» مى‏شوند، به اين ترتيب كار ترشحات پانكراس با اين نظم و دقت شگفت‏انگيز تنظيم مى‏شود! ترشحات پانكراس يا شيره لوزالمعده، اسيد معده را كه وارد دوازدهه مى‏شود خنثى مى‏كند. پانكراس آنزيم‏هايى ترشح مى‏كند كه در هضم و جذب غذا و محتويات معده و دوازدهه دخالت دارند. آنزيم‏هايى كه باعث هضم پروتئين‏ها و چربى‏ها مى‏شود، به اين آنزيم‏ها «آميلاز»، «ليپاز» و «پروتئاز» مى‏گويند.
وظيفه اصلى لوزالمعده در بخش درون‏ريز آسان كردن ذخيره فرآورده‏هاى غذايى بخصوص مواد قندى توسط انسولين است. انسولين يك ماده «پلى‏پپتيد» است كه در سلول‏هاى «بتا»ى پانكراس ساخته و ترشح مى‏شود. بهترين و بيشترين محرك طبيعى براى آزاد شدن انسولين «گلوكز» است. ترشح و ساخته شدن انسولين با فعاليت
گيرنده‏هاى گلوكز كه در سطح ديواره سلول‏هاى «بِتا» قرار دارند، تحريك مى‏شود. يك سرى مواد مثل «اپى‏نفرين» هم موجب ترشح انسولين مى‏شوند! همان طور كه مى‏دانيد اگر وقفه و اختلالى در ترشح انسولين پيش آيد مى‏تواند منجر به مرض قند يا ديابت شود، بنابراين پانكراس يا لوزالمعده عضو بسيار مهمى است و بايد توجه بيشترى نسبت به آن داشت.
عواملى كه باعث التهاب لوزالمعده مى‏شود
حالت تهوع، استفراغ و درد در قسمت بالاى شكم بخصوص دردهاى ناگهانى در اين قسمت بايستى پزشك و بيمار را متوجه لوزالمعده كند. عوامل باكتريال و ميكروبى يا ويروسى هم مى‏توانند باعث التهاب پانكراس شوند ولى به طور كلى التهاب لوزالمعده (پانكراتيت) بيمارى التهابى غير شايعى است كه به علت فعاليت غير معمول غده يا از هم گسيختگى نسجى و يا خودهضمى پانكراس توسط آنزيم‏هاى پانكراس ايجاد مى‏شود.
يكى از اولين نشانه‏هاى مهم پانكراتيت دردهاى شديد در قسمت بالاى شكم متمايل به پشت مى‏باشد. لوزالمعده تقريبا در بين اعضاى داخلى شكم مخفى است. درد در موقع دراز كشيدن شدت مى‏يابد. در التهاب حاد لوزالمعده يكى از آنزيم‏هاى پانكراس به نام «آميلاز» افزايش مى‏يابد. در جريان پانكراتيت مزمن ترشحات برون‏ريز پانكراس مختل و متوقف مى‏شود، در نتيجه بيمار دچار «استئاتوره» يا «اسهال چرب» مى‏شود و اشكال در ترشح انسولين منجر به ديابت شيرين يا مرض قند مى‏شود. تقريبا تمام يا بيشتر بيمارانى كه مشروبات الكلى مصرف مى‏كنند، دچار التهاب لوزالمعده يا «پانكراتيت» مى‏شوند. در جامعه كنونى ما نيز افرادى بدون توجه به عوارض الكل با دست خودشان اقدام به تخريب پانكراس خود مى‏كنند، البته الكل بر اعضاى مهم ديگر از جمله مغز و اعصاب هم اثر تخريبى شديد بر جاى مى‏گذارد. همچنين بيمارى‏هاى كيسه صفرا، افزايش كلسيم خون و يا افزايش چربى خون و ضربه و آسيب به پانكراس مى‏توانند باعث التهاب لوزالمعده گردند، بنابراين رسيدگى و درمان به موقع به هر كدام از اين مشكلات مى‏تواند از آسيب و التهاب به پانكراس جلوگيرى نمايد.
در حدود 40% از موارد التهاب لوزالمعده همراه با بيمارى‏هاى كيسه صفرا مى‏باشد كه با درمان فورى و سريع بيمارى‏هاى كيسه صفرا، از ايجاد التهابات خطرناك لوزالمعده پيشگيرى مى‏شود. سنگ‏هاى كيسه صفرا و انسداد مجارى صفراوى ممكن است منجر به التهاب لوزالمعده گردد.
پانكراتيت الكلى يا التهاب لوزالمعده در اثر مصرف مشروبات الكلى
در جوامع غير اسلامى و غربى مثل كشور لهستان و آمريكا، الكليسم مسئول درصد بسيار بالايى از التهاب لوزالمعده است به طورى كه در آمريكا به تنهايى الكليسم عامل تقريبا 40% موارد التهاب شديد لوزالمعده (پانكراتيت) مى‏باشد. اين بيماران كسانى هستند كه به مقدار كم يا زياد مشروبات الكلى مصرف مى‏كنند. ممكن است التهاب لوزالمعده به سرعت ايجاد نگردد اما بالاخره بعد از مدتى و به تدريج تأثير مخرب الكلى بروز مى‏كند و باعث التهاب شديد نسج لوزالمعده مى‏گردد.
متأسفانه در بسيارى از كشورهاى اسلامى از جمله كشور ما عده‏اى هستند كه از روى ناآگاهى و نادانى اقدام به مصرف الكل مى‏كنند و آسيب‏هاى جدى به جسم و اعصاب خود وارد مى‏نمايند. اينان معمولاً در شرايط وخيمى مراجعه مى‏كنند كه درمان مؤثر واقع نمى‏گردد، بنابراين كسانى كه در مراحل اوليه مصرف الكل هستند اين هشدار را بايد جدى بگيرند و از آسيب‏هاى بعدى كه اغلب تدريجى و مخفى است هر چه سريع‏تر پيشگيرى كنند! گاهى اولين حمله التهاب لوزالمعده حدود 6 سال پس از مصرف الكل اتفاق مى‏افتد.
يكى ديگر از علل التهاب لوزالمعده يا «پانكراتيت» افزايش بيش از حد كلسيم در خون مى‏باشد. اگر غده «پاراتيروئيد» دچار پركارى شود و يا عوامل ديگرى باعث افزايش كلسيم در خون شود، معمولاً منجر به التهاب لوزالمعده به طور حاد مى‏شود كه به مرور منجر به پانكراتيت مزمن و سنگ‏ريزه‏هاى كلسيمى در مجارى پانكراس خواهد شد.
همچنين «هيپرليپيدمى» يا افزايش چربى بخصوص در كسانى كه چربى نوع «VLDL» آنها بالاست باعث التهاب پانكراس مى‏شود. موقعى كه فردى با درد حاد شكم مراجعه مى‏كند يكى از اقدامات مهم آزمايشگاهى بررسى سرم خون بيمار است. اگر سرم بيمار شيرى‏رنگ باشد، تشخيص پانكراتيت مطرح مى‏باشد كه ناشى از افزايش شديد چربى خون مى‏باشد.
بعد از عمل جراحى روى شكم و در مجاورت مجارى صفراوى و پانكراس به علت دستكارى اين قسمت‏ها ممكن است پانكراتيت يا التهاب لوزالمعده اتفاق بيفتد!
بعضى داروها بخصوص «كورتون» (كورتيكواستروئيدها)، «كنتراستپيوها»ى حاوى استروژن آزاتيوپرين ـ ديورنيك‏ها (ادرارآورها)ى تيازيدى و تتراسيكلين مى‏توانند منجر به پانكراتيت حاد شوند. قرص‏هاى ضد حاملگى حاوى استروژن به علت ايجاد هيپرترى‏گليسيريد مى‏تواند منجر به التهاب حاد لوزالمعده (پانكراتيت حاد) شود.
هر گونه انسدادى در مسير مجراى پانكراس ممكن است منجر به التهاب لوزالمعده شود. گاهى اوقات شكل پانكراس به طور مادرزادى غير طبيعى است مثلاً پانكراس دو قطعه‏اى ممكن است باعث انسداد نسبى مجراى لوزالمعده و در نهايت منجر به پانكراتيت شود. گاهى نيز برگشت ترشحات و شيره اثنى‏عشر به داخل مجراى پانكراس منجر به التهاب شديد لوزالمعده خواهد شد.
علايم پانكراتيت حاد «التهاب حاد لوزالمعده»
شروع ناگهانى درد در ناحيه سرِ دل يا «اپيگاتسه» به همراه درد متناوب در پشت، نيز حالت تهوع و استفراغ علايم هشداردهنده پانكراتيت حاد مى‏باشند. در آزمايش‏هاى خون «آميلاز» در خون يا ادرار افزايش پيدا مى‏كند. اگر تاريخچه چنين بيمارى بيانگر
مصرف الكل باشد، احتمال التهاب لوزالمعده بسيار زياد است. البته سنگ مجارى صفراوى نيز مى‏تواند توجه پزشك را به التهاب لوزالمعده معطوف نمايد!
چگونگى كيفيت درد ناشى از التهاب حاد لوزالمعده
حملات حاد پانكراتيت معمولاً به طور متناوب بعد از صرف غذاى زياد شروع مى‏شود كه به صورت درد شديد ناحيه فوقانى شكم با انتشار به پشت بروز پيدا مى‏كند. اغلب درد ثابت است و با تهوع و استفراغ همراه مى‏باشد. گاهى در موارد شديد بيمار به حالت شوك مى‏رود! معمولاً در چنين وضعى آب بدن كم مى‏شود، ضربان قلب افزايش مى‏يابد و فشار خون به طور وضعيتى سقوط مى‏كند. گاهى عضله قلب ضعيف مى‏شود. معمولاً در معاينه شكم صداهاى روده‏اى كاهش يافته از بين مى‏روند و لمس شكم بسيار حساس و منتشر خواهد بود.
همان طور كه در مورد شروع درد ناشى از پانكراتيت گفتيم معمولاً پس از صرف حجم زيادى از غذا اين ناراحتى شروع مى‏شود. اين درد متمركز در ناحيه «اپيگاستر» يعنى قسمت تحتانى جناغ است كه به ناحيه پشت تقريبا مقابل اپيگاستر منتشر مى‏گردد، بنابراين افراط در مصرف غذا بخصوص غذاهاى چرب مى‏تواند منجر به شروع و بروز درد التهاب لوزالمعده گردد! لمس شكم بيمار در هر نوع درد شكمى ضرورى است بخصوص در اين مورد. اگر در سمت چپ شكم و در قسمت فوقانى درد و تورم مشاهده
شود و تورم يا توده لمس گردد بايد به وجود التهاب لوزالمعده قويا مشكوك شد. در 2 ـ 1% بيمار در ناحيه فوقانى و چپ شكم آثار كبودى ديده مى‏شود كه بيانگر التهاب لوزالمعده همراه با خونريزى است كه اصطلاحا به آن پانكراتيت «هموراژيك» مى‏گويند.
در آزمايش‏هاى خون ممكن است غلظت خون يا «هماتوكريت» افزايش نشان دهد كه ناشى از كم‏آبى بدن مى‏باشد و يا اينكه پانكراس دچار خونريزى شده است، كه گلبول‏هاى سفيد مفيد كمى افزايش پيدا مى‏كنند. غلظت «آميلاز» حدود 5/2 برابر طبيعى افزايش مى‏يابد. «آميلاز» يكى از آنزيم‏هاى لوزالمعده است. دومين آنزيم پانكراس «ليپاز» است كه ليپاز هم افزايش پيدا مى‏كند. «ليپاز» بيشتر در پانكراتيت الكلى افزايش مى‏يابد ولى آميلاز بيشتر در
پانكراتيت صفراوى افزايش پيدا مى‏كند كه راهنماى خوبى براى تفكيك اين دو عامل از يكديگر است! افزايش «آميلاز» در ادرار نيز اغلب ارزش تشخيصى دارد. همچنين غلظت كلسيم خون در جريان پانكراتيت كاهش نشان مى‏دهد. راديولوژى نيز به تشخيص پانكراتيت كمك مى‏كند. سى‏تى‏اسكن با تزريق ماده حاجب و «OCG» و «ERCP» تكنيك‏ها و روش‏هاى راديولوژيك براى تشخيص پانكراتيت هستند!
پيشگيرى و درمان
با توجه به اينكه اغلب حملات دردهاى شديد ناشى از التهاب لوزالمعده پس از صرف حجم زياد غذا بخصوص غذاهاى سنگين و چرب ايجاد مى‏شود بنابراين جهت پيشگيرى توصيه مى‏شود كه در هر وعده غذايى حجم غذاى مصرفى زياد نباشد بخصوص توصيه بزرگان و مربيان دينى ما اين است پيش از اينكه كاملاً سير شويد دست از غذا خوردن برداريد. معلوم است اين توصيه يك دستور مهم براى پيشگيرى از امراض مختلف از جمله پانكراتيت مى‏باشد و يك دستور عمل بهداشتى است.
در مرحله‏اى كه بيمار دچار پانكراتيت شده است:
ـ بيمار بايد بسترى شود و از طريق دهان چيزى نخورد!
ـ ترشحات و مواد غذايى از طريق لوله معده (NG - Tube)تخليه شود.
ـ چون بيمار دچار كمبود آب بدن شده است و مايعات بدن در فضاى خلف صفاق جمع شده، بايد سريعا سرم‏درمانى شروع شود كه عملكرد كليه‏ها مختل نگردد!
ـ اغلب تزريق «آلبومين» ضرورى است و در صورت خونريزى تزريق خون كامل ضرورت مى‏يابد.
ـ در موارد شديد پانكراتيت آنتى‏بيوتيك براى پيشگيرى از عفونت لازم است.
ـ با توجه به كاهش كلسيم و منيزيم خون در بيماران مبتلا به التهاب لوزالمعده بايستى كلسيم و منيزيم تجويز گردد.
ـ اكسيژن بيمار بايد تأمين گردد.
ـ خارج كردن مايعاتى كه در فضاى خلف صفاق تجمع پيدا كرده است.
ـ معمولاً جراحى در پانكراتيت حاد بدون عارضه ممنوع است ولى گاهى براى تشخيص دقيق‏تر، «لاپاراتومى» يا باز كردن شكم لازم است. البته اگر سنگ مجارى صفراوى علت باشد از تكنيك جراحى استفاده مى‏شود و گاهى نسوج مرده لوزالمعده را برمى‏دارند.
ـ رژيم غذايى زمانى شروع مى‏شود كه بيمار بهبود قابل توجهى پيدا كرده، اشتهايش خوب باشد و حالت تهوع نداشته باشد، نيز سطح «آميلاز» خون به حد طبيعى برگشته باشد ولى شروع زودهنگام تغذيه براى بيمار خطرناك است.
پيش‏آگهى:
تقريبا در جريان التهاب حاد لوزالمعده ميزان مرگ و مير تا حدود 10% مى‏رسد. نارسايى تنفسى و كاهش كلسيم خون پيش‏آگهى بيمارى را نامناسب مى‏كند. اگر التهاب لوزالمعده شديد توأم با اضمحلال نسج پانكراس باشد مرگ و مير تا 50% يا بيشتر هم مى‏رسد. البته در چنين مواردى با اقدام به موقع و جراحى، ميزان مرگ تا 20% كاهش مى‏يابد. آنچه در پيشگيرى و بهبود پيش‏آگهى مؤثر است، اجتناب از مصرف الكل و دورى از زياده‏روى در خوردن غذا بخصوص غذاهاى چرب مى‏باشد.
هميشه سالم و بانشاط باشيد.
http://hawzah.net/Per/Magazine/PZ/165/PZ16528.asp
فعاليت هاي ورزشي، پادزهر تنبلي مغز

۲۵ فروردين ۱۳۸۸
تاکنون عقيده همگاني اين بود که ورزش، بدن را سالم نگه مي دارد. حالا دو تن از پژوهشگران مغز در آلمان ثابت کرده اند حرکت بر بازدهي نيروي دماغي مغز نيز مي افزايد. اينان مي گويند جامعه سالم، جامعه يي ورزشکار است.
آلماني ها علاقه عجيبي به ورزش دارند، اين را نه تنها آمار، بلکه مثلاً ساعت کار استخرهاي شناي محله ها هم نشان مي دهد اين مراکز تقويت عضله موظفند در هفته ، دست کم دو روز از ساعت 6 صبح آماده پذيرايي از «ورزش دوستاني» باشند که پيش از رفتن به کار، مايلند تني به آب بزنند و با سوزاندن کالري، انرژي جديدي براي انجام وظايف روزانه خود کسب کنند. شمار کساني که بعد از کار روزانه ، ساک ورزشي به دست به اين و آن کلوپ ورزشي مي روند يا تک تک و گروه گروه به دو و دوچرخه سواري و فوتبال در پارک ها مي پردازند، کم نيستند. در اين جامعه، اين واقعيت که ورزش، بدن را سالم نگه مي دارد، امري بديهي است.
حالا دو تن از پژوهشگران مغز اين ديار، طي بررسي ثابت کرده اند حرکت، در سلامتي مغز و فعاليت هاي آن هم تاثير مثبت بسزايي دارد. نتايج اين پژوهش نشان مي دهد فعاليت هاي ورزشي، از تقليل قدرت روحي - رواني انسان جلوگيري مي کند و بر بازدهي نيروي دماغي او مي افزايد. يکي از اين پژوهشگران، دکتر رالف راين هارت مي گويد؛ مغز مي تواند پس از فعاليت هاي ورزشي، سريع تر و موثرتر کار کند.
اين دو پژوهشگر براي اثبات ادعاي خود، فعاليت هاي يک گروه از دانشجويان دانشگاه اولم را بين سال هاي 2005 تا 2008 به دفعات مورد مطالعه قرار دادند. موضوع پژوهش اين بود؛ آيا فعاليت هاي ورزشي بر فعاليت هاي دماغي دانشجويان تاثير مي گذارد؟
پيش از آغاز کار، تيم پژوهشگر، ميزان فعاليت و توانايي هاي دماغي اين دانشجويان، از جمله ميزان تمرکز و ظرفيت فراگيري و حفظ واژه ها از سوي آنان را مورد آزمايش قرار داد. اين پژوهشگران، پس از آن دانشجويان را به دو گروه تقسيم کردند؛ يک گروه بايد دو تا سه بار در هفته بدود. گروه ديگر، از انجام هرگونه فعاليت ورزشي معاف شد.
پس از شش هفته، دو گروه بار ديگر مورد آزمايش قرار گرفتند و نتايج اين بررسي با برآورد هاي آزمايش شش هفته پيش مقايسه شد. نتيجه کار کاملاً روشن بود؛ تيم پژوهشي توانست ثابت کند ظرفيت فراگيري و ذهنيت تصويري گروه «ورزشکار» نسبت به شش هفته پيش افزايش يافته است. بر اساس اين نتايج، اين گروه خوش خوتر عمل مي کرد و مي توانست بهتر و بيشتر تمرکز کند.
تيم پژوهشگر پس از چند بار تکرار اين آزمايش ها، سرانجام ثابت کرد فعاليت هاي ورزشي نه تنها توانايي هاي انسان را به طور کلي بالا مي برد، بلکه تاثيرات پايدار هم دارد. در اثر فعاليت هاي جسماني، گردش خون روان تر صورت مي گيرد و در نتيجه بر قدرت دفاعي بدن افزوده مي شود. از سوي ديگر، از آنجا که فعاليت هاي پيوسته ورزشي بر توليد پروتئين، بيش از حد معمول مي افزايد و اين ماده نيز به نوبه خود براي رشد سلول ها و شبکه هاي عصبي ضرورت دارد، توانايي هاي روحي و دماغي انسان نيز تقويت مي شوند چون فعاليت هاي مغز، به نوعي به رشد اين سلول ها و ارتباطات شبکه يي آنها ربط دارد.
پژوهشگران آلماني از اين نتايج، تنها براي تشويق شهروندان اين کشور به اجراي فعاليت هاي بيشتر ورزشي سود نمي جويند. دانشمندان رشته هاي ديگر از جمله پزشکي نيز تاثير آنها را در بهبود بيماري هايي نظير آلزايمر و پارکينسون (لقوه) آزمايش کرده اند. اين پزشکان ثابت مي کنند سلول هاي مغزي در اثر فعاليت هاي جسمي، واکنش شديد نشان مي دهند و از اين رو مي توانند توانايي هايي را که به نظر مي رسيده از بين رفته اند، دوباره بعضاً به فعاليت وادارند، يا از بدتر شدن «وضعيت فراموشي» بيمار جلوگيري کنند.
کلوپ ها و انجمن هاي ورزشي هم براي جلب بيشتر آلماني ها به ورزش، از استفاده از اين نتايج غافل نمانده اند. اين شعار را در صدر تبليغات اغلب آنها مي توان ديد؛ «براي بهره گيري کامل از ظرفيت روحي - رواني خود به ما بپيونديد و ورزش کنيد،»
http://www.bazyab.ir/index.php?option=com_content&task=view&id=39302&Itemid=51

پیاده روی دشمن پوکی استخوان

۲۱ فروردين ۱۳۸۸
ورزش به تراکم استخوان ها می افزاید، از پوکی آنها پیشگیری می کند و مقاومت اسکلت بدن در برابر شکستگی ها را بالا می برد. تمام انواع ورزش ها این خاصیت را دارند، اما بهترین حالت ورزش هایی هستند که تمام اندام در آن درگیر است.
نتایج یک بررسی جدید، بار دیگر نشان داد پیاده روی از پوکی استخوان جلوگیری می کند. ورزش، خواه راه رفتن یا بسکتبال و فوتبال، ساختار استخوان را متراکم می کند. بافت متراکم تر در برابر پوکی استخوان مقاوم است و به راحتی نمی شکند.
بر اساس نتایج یک تحقیق از مردان بالغ، برای رسیدن به چنین ساختار استخوانی ، پیاده روی مداوم بسیار مفید است. شرکت کنندگان در این تحقیق از ۱۹ تا ۴۵ سال بودند و پیاده روی دوچرخه سواری یا ورزش های قدرتی مداوم می کردند. تمام این ورزش ها تراکم استخوانی سقوط فقرات را بالا می برند، اما تحقیقات نشان داد تراکم استخوان های ستون فقرات در کسانی که پیاده روی می کنند یا می دوند، به طور ویژه یی بالاست. به گفته یکی از محققان دانشگاه میسوری کلمبیا، در ورزش های قدرتی تنها تراکم استخوانی آن بخش هایی از اسکلت بدن افزایش می یابد که در معرض فشار حاصل از ورزش قرار دارند. به عنوان مثال، ورزش قدرتی برای تقویت بالاتنه نمی تواند تراکم استخوان های ران را بالا ببرد.
به گفته محققان، بهترین حالت، ورزش های چندوجهی و مداوم هستند که از آن جمله می توان به فوتبال، بسکتبال و والیبال اشاره کرد. منظور از ورزش چندوجهی، تمرین ها و تحرکاتی است که بخش های مختلف بدن در آن درگیر هستند.
تراکم توده استخوانی هر فرد معمولاً در ۳۰ تا ۳۵ سالگی به بیشترین میزان خود می رسد. پس از این سن، کاهش توده استخوان به صورت یک روند طبیعی و همسو با پیری آغاز می شود. پوکی استخوان یک بیماری شایع متابولیک استخوان است که در آن کاهش عمومی و شدید در توده استخوانی (پوک شدن استخوان) به وجود می آید. در این بیماری، عناصر تشکیل دهنده استخوان از نظر کیفیت تغییر نمی کند، ولی از نظر کمیت کاهش می یابد. پوکی استخوان وقتی بروز می کند که کاهش توده استخوان بیش از حد سریع باشد. این بیماری در میان زنان شایع تر است. احتمال بروز پوکی استخوان با افزایش سن بیشتر می شود.
کاهش فعالیت، کمبود مواد پروتئینی، کلسیم و ویتامین D در رژیم غذایی، سابقه خانوادگی، مصرف دخانیات و کافئین زیاد از عوامل تسریع کننده پوکی استخوان هستند. در زنان همچنین کاهش هورمون استروژن که با یائسگی آغاز می شود، از تراکم توده استخوان می کاهد.
http://www.bazyab.ir/index.php?option=com_content&task=view&id=38951&Itemid=51

بزرگترین و پیچیده ترین ارگان بدن كبد است. كبد بزرگترین غده بدن نیز محسوب می گردد. كبد در قسمـت راسـت شكم و زیر قفسه سینه درست زیر دیافراگم قرار دارد. كبد مخروطی شكل بوده و سطحی صاف، نرم و لاستیك مانند دارد. رنگ آن قهـوه ای متـمـایل بـه قـرمز تـیـره است. كبد از دو بخش بنام لوب بزرگ وكوچك تشكیل یافته است. وزن آن از ۱.۲ تا ۲.۵ كیلوگرم متغیر بوده و با ابعاد ۲۰ سانـتـی مـتـر طـول در ۱۷ سانتی متر عرض و ضخامت ۱۲ سانتی متر است. قسمت اعظم كبد از سلول هایی موسوم به هپاتوسیت ها تشكیل یافته است. كاركردها و وظایف متعدد كبد آن را به یك عضو بسیار حیاتی و مهم تبدیل ساخته است
كبد مسئول بیش از ۵۰۰ كارد كرد حیاتی در بدن است.
بیش از یك لیتر خون در هر دقیقه از طریق كبد فیلتر میشود.
تفكیك مواد مغذی از مواد زاید. سم زدایی، تجزیه مواد شیمیایی و یا تبدیل مواد شیمایی سمی و غیر قابل دفع به مواد غیر سمی و قابل دفع. (متابولیزه كرده و غیر فعال كردن سموم)
یك كبد سالم قادر است ۱۰۰ درصد باكتریها و سموم را پیش از آنكه به جریان عمومی خون بدن راه یابند، از بدن دفع كند.
در حفظ تعادل و تنظیم هورمونهای بدن نقش دارد.
در ذخیره سازی و متابولیسم چربیها، كربوهیدراتها و پروتئینها نقش دارد.
محل ذخیره گلوكز (قند) خون است. كبد گلوكز را تبدیل به گلیكوژن كرده و در خود ذخیره میكند. در صورت نیاز مجددا گلیوكوژن را تبدیل به گلوكز كرده و به جریان خون وارد میسازد.
محل ذخیره چربیها، ویتامینها (به ویژه ویتامینهای A,D,E,K,B۱۲)، املاح معدنی (آهن، فولات، مس) و سایر مواد مغذی.
كبد یك كارخانه بیوشیمایی است:
▪ سنتز آلبومین: پروتئینی كه تبادل آب میان خون و بافتهای بدن را تنظیم میكند.
▪ سنتز كلسترول: كبد تمام كلسترول مورد نیاز بدن را میسازد.
▪ سنتز فاكتورهای انعقاد خون.
▪ ساخت گلوگز از برخی آمینو اسیدهای خاص، گلیسرول و لاكتات.
▪ سنتز گلوبین: بخشی از هموگلوبین خون.
▪ سنتز فاكتورهای ایمنی سیستم ایمنی بدن.
▪ سنتز فسفولیپیدها و لیپوپروتئینها-سنتز تریگلیسیریدها از اسیدهای چرب و گلیسرول.
كـبد صفرا را ترشح میكند. صفرا مایعی زرد متمایل به سـبـز اسـت. صفرا وظیفه كمك به گوارش و جذب چربیها و دفـع مــواد زاید را بر عهده دارد. تركیبات عمده صفرا شامل كلـسترول، فسـفولیپـیـدها، بـیـلی روبـیـن و املاح صفراوی اسـت. صـفـرا از طـریـق مجاری متعدد صفراوی كبد ابتدا در كیسه صفرا ذخیره شده و پس از مصرف مواد غذایی حاوی چــربی به روده كوچك تخلیه میگردد. كیسه صفرا یك ارگان گلابی شكل بوده كه به كبد متصل است.
زدودن بیلی روبین از خون. طحال مسئول انهدام گلبولهای قرمز فرسوده و پیر است. از انهدام هموگلبوبین گلبولهای قرمز ماده ای زرد رنگ بنام بیلی روبین پدید می آید. اما این بیلی روبین نا محلول در آب در كبد به بیلی روبین قابل دفع تبدیل میگردد.
دفع آمونیاك. آمونیاك حاصل از تجزیه پروتئینها یك ماده سمی خطرناك است كه كبد با تبدیل آمونیاك به اوره این ماده سمی را از طریق ادرار از بدن دفع میكند.
كبد تصفیه خانه و پالایشگاه بدن است. هر چیزی كه مامیخوریم، می اشامیم، تنفس میكنیم و یا با پوستمان تماس می یابد سرانجام به كبد مان میرسد. كبد وظیفه تصفیه آلاینده های هوا، آفت كشها، دود سیگار، مواد شیمایی، الكل، مواد مخدرو تمام داروهای مصرفی ما را بعهده دارد. اگر كبد وجود نداشت داروها برای همیشه در بدنمان باقی میماندند و الكل هیچگاه از بدن دفع نمیگردید.
در ۳ ماه نخست بارداری تولید گلبولهای قرمز در جنین منحصرا توسط كبد صورت میگیرد. از هفته ۲۴ بارداری به بعد مغز استخوان این وظیفه را بعهده میگیرد.
آسیب پیشرفته به كبد سیروز كبدی یا تنبلی کبدنامیده میشود. در این حالت بافت طبیعی كبد به یك بافت جوشگاهی تبدیل میگردد. سیروز كبدی موجب میگردد تا كبد دیگر نتواند خودش را ترمیم و بازسازی كند به همین خاطر كبد بتدریج از كار می افتد. مصرف زیاد مشروبات الكلی، هپاتیت B و C، و بیماریهای خود ایمنی از عوامل ایجاد كننده سیروز كبدی میباشند.
سیروز کبدی درمان قطعی ندارد و روش درمانی روش حمایتی است : قطع مصرف مواد مضر ، توجه به نوع تغذیه مانند مصرف ویتامین ها و درمان عوارض ناشی از وجود سیروز . البته گاهی مصرف بعضی داروها هم توصیه می شود که باید تحت نظر پزشک معالج مصرف شود . پیوند کبد هم از جمله مواردی است که می تواند در روند درمان مورد استفاده قرار گیرد. برای آشنایی با موارد تغذیه ای که می تواند در این زمنیه کمک کند با کارشناسان محترم تغذیه سایت مشاوره نمایید.
تبیان
گردآوری : گروه اینترنتی نیک صالحی
www.niksalehi.com
تاریخ ارسالMarch 5, 2008 07:22 PM تعداد مشاهده: 284
http://www.niksalehi.com/pezeshki/view/051371.php

تنبلی چشم چیست؟

تنبلي چشم (Amblyopia) كه در حدود 3% از افراد ديده مي شود زماني رخ مي‌دهد كه چشم در دوره كودكي ديد طبيعي پيدا نكند
اين اختلال كه معمولا در يك چشم ديده مي شود بدليل اختلال ديد چشم تنبل بر اثر عوامل مختلف نظير عيوب انكساري (دوربيني، نزديك بيني، يا آستيگماتيسم)، انحراف چشم (لوچي يا استرابيسم)، و يا عدم شفافيت مسير بينايي (ناشي از عواملي نظير آب مرواريد، كدورت قرنيه، و يا افتادگي پلك) رخ مي دهد.

عدم وضوح تصوير در چشم بيمار و بهتر بودن تصوير ايجاد شده در چشم سالم سبب مي شود تا مغز بين دو چشم، چشم سالم را براي ديدن انتخاب كند و در واقع مسير ارسال تصوير از چشم بيمار به مغز را مسدود و يا اصطلاحاً ديد چشم بيمار را "خاموش" كند.

علائم تنبلي چشم

تنبلي چشم معمولاً در زير 6 سال ايجاد شده و اغلب توسط والدين، معلمان، و يا پزشك كشف مي شود. در سنيني كه كودك قادر به بيان مشكلات خود مي باشد ممكن است از ضعف بينايي، خستگي چشم و يا سردرد شكايت داشته باشد.

اما در اغلب موارد كودك شكايتي ندارد و ممكن است علايم بيماري هاي مسبب تنبلي چشم نظير انحراف چشم و كدورت هاي مسير بينايي مثل آب مرواريد و كدورت قرنيه منجر به تشخيص شوند.

هنگامی كه تنبلي چشم ناشي از عيوب انكساري باشد تشخيص آن مشكل است زيرا كودكان به راحتي توسط چشم ديگر مي بينند و كمبود ديد در چشم بيمار را جبران مي كنند.

به همين دليل والدين و معلمان بايد به وضعيت ديد كودكان توجه ويژه اي داشته باشند.

درمان تنبلي چشم

تنبلي چشم در صورتيكه در زمان مناسب تشخيص داده شود، به راحتي قابل درمان است.

درمان تنبلي چشم معمولاً بصورت بستن چشم سالم و وادار كردن مغز به ديدن با چشم تنبل است. اين درمان ممكن است هفته ها و يا حتي ماه ها طول بكشد، البته چشم سالم بايد به تناوب باز شود.

در مواردي كه تنبلي ناشي از عيوب انكساري است تجويز عينك يا لنز سبب وضوح تصوير در چشم معيوب و درمان تنبلي خواهد شد. مواردي نيز كه تنبلي ناشي از انحراف چشم است با جراحي و اصلاح انحراف قابل درمان است.

نكته اي كه بايد به آن توجه داشت اين است كه تكامل دستگاه بينايي تا 8 تا 10 سالگي صورت مي گيرد و درمان تنبلي چشم بعد از اين سنين بسيار بعيد است.

بنابراين در صورتيكه چشم تنبل در سنين پايين درمان نشود بعد از سن 10 سالگي در اكثر موارد هيچ درماني نخواهد داشت و ممكن است منجر به از دست رفتن شديد ديد در يك چشم شود.

براي جلوگيري از تنبلي چشم، كودك بايد بعد از تولد در زايشگاه توسط متخصص كودكان و در 3 تا 4 ماهگي و 2 تا 3 سالگي توسط چشم پزشك معاينه شود.

منبع خبر : همشهري - http://hamshahrionline.ir/News/?id=38614

http://www.iranhall.com/health/shownews/?newsid=1938

خون و فرآورده هاي خوني

خون چيست ؟
تركيب خون
وظايف خون
گروههاي خوني
فاكتور RH
فرآورده هاي خوني
برخي از موارد مصرف خون و فرآورده هاي خوني

بيماريهاي منتقله از طريق خون

ايدز ( AIDS )
- راههاي سرايت
- دستورات بهداشتي جهت پيشگيري از ابتلا به HIV
هپاتيت چيست ؟
هپاتيت B
- راههاي انتقال
- علائم و نشانه هاي مبتلا به هپاتيت B
- تشخيص
- واكسيناسيون
- توصيه هايي در رابطه با هپاتيت B
هپاتيت C
- راههاي سرايت
- راههاي پيشگيري
- واكسن
سيفيليس
- راههاي انتقال
- راههاي پيشگيري
- چگونگي تشخيص
- درمان



خون چيست ؟
خون مايعي است قرمز رنگ و غليظ كه درون حفرات قلب و عروق در گردش است و حدود 8 – 7 % وزن بدن انسان سالم
را تشكيل مي دهد .
خون مواد غذايي و اكسيژن را به تمام سلولهاي بدن مي رساند و مواد زائد آنها را جهت دفع به كليه ها ، كبد و
ششها حمل مي كند .
يك شخص بالغ با وزن حدود 70 كيلوگرم بطور متوسط 5 ليتر خون دارد مقدار خون هر فرد معمولا متناسب با وزن
بدنش ميباشد .
تركيب خون
الف ) پلاسما : بخش مايع خون است كه 55% حجم خون را تشكيل مي دهد . از اين ي50% آب و 5% باقيمانده
موادي مانند قندها ، چربيها ، پروتئينها ، املاح ، مواد آلي و غيره مي باشد .
ب )‌ عناصر سلولي : 45 % از حجم كل خون را تشكيل مي دهد و شامل اجزا زير مي باشد :
- گلبول قرمز
- گلبول سفيد
- پلاكتها
وظايف خون :
الف ) پلاسما :
قسمت مايع خون پلاسما ناميده ميشود كه 55 درصد حجم خون را تشكيل داده و داراي مواد قندي ، چربي ، پروتئين ، املاح مختلف ، هورمونها و عوامل انعقاد خون مي باشد .
پلاسما مواد غذايي جذب شده از دستگاه گوارش را به بافتها و سلولهاي بدن رسانده و مواد زائد آنها را جهت دفع به كليه و كبد حمل مي كند.
ب ) عناصر سلولي :
1 ) گلبولهاي قرمز : وظيفه اكسيژن رساني و دفع گازهاي زايد را بر عهده دارند گلبول قرمز بشكل صفحات گرد و مقعر الطرفين بوده كه از دو قسمت غشاي سلولي و سيتو پلاسم تشكيل شدكه است . سيتو پلاسم حاوي رنگدانه هموگلوبين ميباشد كه سرشار از آهن است . رنگ قرمز خون بعلت وجود هموگلوبين مي باشد . هموگلوبين اكسيژن را از ريه ها به سلولها رسانده و دي اكسيد كربن را جهت دفع از سلولهاي بدن به ريه ها منتقل ميكند . طول عمر گلبول قرمز حدود 120 روز ميباشد . در هر ميلي متر مكعب خون حدود 4 تا 5 ميليون گلبول قرمز وجود دارد . محل ساخته شدن گلبول قرمز در مغز استخوان است .
2 ) گلبولهاي سفيد : وظيفه دفاع از بدن را بر عهده دارند . اندازه آنها از گلبولهاي قرمز بزرگتر است و در هر ميلي متر مكعب از خون بين 4000 تا 10000 عدد از آنها وجود دارد دو دسته سلول گلبول سفيد در خون وجود دارد : لنفوسيتها كه در بافتهاي لنفاوي ساخته ميشوند و ممنوسيتها در مغز استخوان ساخته مي شود.
3 ) پلاكتها : پلاكتها در عمل انعقاد خون و جلوگيري از خونريزي نقش دارند . پلاكتها كوچكتريم سلولهاي موجود در خون هستند و در مغز استخوان ساخته ميشوند . بطور طبيعي در هر ميلي متر مكعب از خون بين 150 تا 400 هزار پلاكت موجود است طول عمر پلاكتها بين 10 تا 18 روز ميباشد.

گروههاي خوني
در سيستم گروهبندي ABO كه در اوايل قرن بيستم ( سال 1900 ميلادي ) كشف شد چهار گروه خوني وجود دارد كه عبارتند از گروه خوني A,B,O,AB ( سه گروه اصلي ABO توسط لنداشتاينر در سال 1900 و گروه خوني AB توسط دكاستلو واستورلي در سال 1902 ميلادي كشف گرديد )
- گروه خوني هر فرد از ژنهايي به ارث ميرسد كه هر كدام از والدين يكي از آنها را به فرزند خود منتقل مي كنند. گروه خوني هر فرد تا آخر عمر وي تغيير نميكند.
- فردي با گروه خون A تنها ميتواند به بيماري با گروه خوني A خون اهدا نمايد .
- فردي با گروه خون B تنها ميتواند به بيماري با گروه خوني B خون اهدا نمايد .
- فردي با گروه خون AB تنها ميتواند به بيماري با گروه خوني AB خون اهدا نمايد . در شرايط اضطراري فردي با گروه خوني AB مثبت ميتواند از هر فردي با تمامي گروههاي خوني AB,O,B,A خون دريافت نمايد كه اصطلاحا به گيرنده عمومي معروف است .
- در شرايط اضطراري گروه خوني O منفي به هر فردي ميتواند خون اهدا نمايد كه اصطلاحابه دهنده عمومي معروف است .
فاكتور RH :
علاوه بر سيستم گروه خون ABO يك سيستم ديگر بنام RH در انتقال خون دخالت دارد . اين فاكتور در سال 1939 ميلادي كشف گرديد. اين عامل در 90-85 درصد گلبولهاي قرمز خون ايرانيان وجود دارد كه به اين افراد ارهاش مثبت ( RH+ ) ميگويند و در 15-10 درصد باقيمانده اين عامل در خونشان وجود ندارد كه اين افراد ارهاش منفي ( RH- ) ميباشند.
كسانيكه ارهاش مثبت هستند تنها ميتوانند به بيماران ارهاش مثبت خون دهند در حاليكه افراد ارهاش منفي ميتوانند هم به بيماران ارهاش منفي و هم مثبت خون اهدا نمايند .
فرآورده هاي خوني
براي استفاده بهينه از يك واحد خون اهدا شده ، اجزاي مختلف آنرا به روشهاي مختلف از هم جدا و در شرايط خاصي نگهداري مي كنند هر يك از اين اجزا را يك فرآورده خوني مي گويند.
خون كامل ( Whole Blood ) W.B : خوني است كه حاوي كليه فراورده هاي پايدار خون ( گلبول قرمز – پلاسما – گلبول سفيد ) بوده و بدون هيچگونه تغييري و به همان شكل اوليه كه از اهداكنندگان گرفته شده است ، در شرايط مناسب و استاندارد ( حرارت 1 -6 درجه سانتي گراد ) نگهداري مي گردد.
مزيت استفاده از فرآورده به جاي خون كامل عبارتند از :
1- از يك واحد خون ميتوان براي چند بيمار استفاده كرد .
2- از تزريق مواد اضافي كه اغلب براي بيمار ايجاد مشكل ميكند ، جلوگيري ميشود.
فرآورده هاي خوني شامل فرآورده هاي سلولي و پلاسمايي ميباشند.
الف) فرآورده هاي سلولي
گلبول قرمز فشرده شده Packed Cell ( P.C ) :
در مواردي كه شخصي دچار كم خوني باشد استفاده ميشود . با روشهاي موجود فقط 35 روز قابل نگهداري است با روش انجماد ميتواند سالها قابل نگهداري باشد ولي هزينه اين كار بالا مي باشد .
گلبولهاي قرمز شسته شده :
در بعضي مواقع مخصوصا وقتي كه تعداد تزريق خون زياد باشد فرد گيرنده نسبت به بعضي از عناصر خون حساسيت نشان ميدهد در اين موارد از گلبول قرمز شسته شده استفاده ميشود. براي ايم كار در محيط كاملا استريل با روشهاي خاصي خون را با محلول كلروسديم سه بار ميشويند . اسن فرآورده بعد از آماده شدن فقط 24 ساعت قابل نگهداري است.
پلاكت:
سلولهاي بسيار كوچكي هستند كه وجود آنها براي انعقاد خون ضروري است . اين فرآورده را بايد از خون تازه كه بيشتر از 8 ساعت از خونگيري آن نگذشته باشد تهيه نمود .
پلاكت در بيماراني به كار ميرود كه دچار خونريزي ناشي از كاهش تعداد يا ناكارآمدي عملكرد پلاكت ميباشند . ( مثلا در سرطان خون به دنبال شيمي درماني ) اين فرآورده تا 72 ساعت قابل نگهداري است پلاكتها اگر در حالت ساكن قرار گيرند به همديگر مي چسبند و به شكل توده در مي آيند كه قابل تزريق نيست . لذا آنها را در روي دستگاهي قرار مي دهند كه هميشه در حال حركت است و دماي داخلي دستگاه حدود 22 درجه سانتي گراد ميباشد.
ب ) فرآورده هاي پلاسمايي :
پلاسماي تازه منجمد Fresh Frozen Plasma ( F.F.P ) :
اين فرآورده هم مانند پلاكت از خوني تهيه ميشود كه كمتر از 8 ساعت از خونگيري آن گذشته باشد و حاوي تمام فاكتورهاي انعقادي بوده و در دماي پايين تر از منهاي 18 درجه سانتيگراد به مدت يك
قابل نگهداري است . از اين فراورده هادر پالايشگاه پلاسما فراورده هاي گوناگوني تهيه ميكنند كه
مهمترين آنها فاكتورهاي انعقادي است كه وارد كردن آن از خار ج كشور مستلزم هزينه زياد است .
رسوب كرايو CRYOPRECIPIT ATED ( C.P ) :
اين محلول در شرايط خاصي از F.F.P تهيه مي شود و حاوي فاكتور هشت و فيبرينوژن است و در پايين تر از منهاي 20 درجه سانتي گراد به مدت يك سال قابل نگهداري است . بيشتر به عنوان تامين كننده كمبود فاكتور 8 و فيبرينوژن از آن استفاده ميشود.
فرآورده هاي فوق بر اساس تفاوت وزن مخصوص شان توسط دستگاهي به نام سانتريفوژ يخچال دار در اكثر پايگاههاي انتقال خون ايران قابل تهيه است .
مقدار زيادي از فرآورده هاي پلاسمايي به پالايشگاه پلاسماي سازمان انتقال خون ارسال و در آنجا داروهاي متنوعي كه اهميت فراواني در معالجه بيماران دارد از آن استخراج مي شود .
براخي از موارد مصرف خون و فرآورده هاي خوني
الف ) خونريزيها :
به دنبال تصادفات و اعمال جراحي بزرگ در صورتي كه بيش از 25 تا 30 % حجم خون از دست رفته باشد . نياز به تزريق خون ميباشد .
ب ) تالاسمي ماژور :
تالاسمي يك بيماري ارثي ميباشد كه در آن گلبولهاي قرمز خون ناهنجار و غير طبيعي هستند و عمر معمولي 120 روزه خود را طي نكرده و خيلي زود در مراحل ابتدائي تشكيل در مغز استخوان و يا پس از آن در طحال منهدم شده و در نتيجه فرد دچار كم خوني مي شود اين افراد مجبورند هر 3 تا 4 هفته يك بار خون دريافت كنند .

ج) بيماري هموفيلي :
هموفيلي يك بيماري ارثي و مادر زادي خون ريزي دهنده مي باشد كه در آن فرد مبتلا در اثر كوچكترين ضربات به طور خود به خود دچار خونريزي هاي شديد مي شود هموفيلي يك بيماري وابسته به جنس بوده و فقط در جنس مذكر ديده مي شود.
هموفيلي به 2 شكل ديده مي شود :
- هموفيلي A :
ناشي از كمبود فاكتور انعقادي 8 مي باشد ( اين فاكتور در عمل انعقاد خون نقش دارد ) درمان اين بيماري با استفاده از فاكتور 8 استخراج شده از كرايو پرسي پتيت انجام مي شود .
- هموفيلي B :
اين نوع هموفيلي كمتر شايعه بوده و خفيف تر از نوع A مي باشد كه در اثر كمبود فاكتور انعقادي 9 ايجاد شده و درمان آن با FFP ) پلاسماي تازه منجمد ) ميباشد .
د ) بيماريهاي مزمن :
در بعضي سرطانها و بيماريهاي التهابي مزمن و نارسايي مغز استخوان نيز تزريق خون و فرآورده هاي خوني انجام مي شود .
بيماريهاي منتقله از طريق خون
طي 30 سال گذشته ويروسهايي كه عامل ايجاد بيماري هپاتيت B ، هپاتيت C و ايدز هستند شناخته و براي هر مورد آزمايشهاي موثري ابداع شد . امروزه با كمك اين آزمايشات بر روي خون هاي اهدائي ، خطر آلودگي با اين ويروسها ، به دنبال تزريق خون بسيار ناچيز شده است . اين نكته نبايد فراموش شود كه برخي از بيماراني كه قبل از در دسترس بودن اين آزمايشها خون دريافت كرده اند ، از عوارض اين عفونتها رنج بروه اند . از آنجاييكه در امر خطير اهدا خون سلامتي فرد اهدا كننده از اهميت ويژه اي برخوردار است جهت آشنايي خواننده گرامي با اين بيماريها و نيز نحوه سرايت و پيشگيرهاي لازم به شرح مختصر هر يك مي پردازيم .
ايدز ( AIDS )
ويروس نقص ايمني اكتسابي كه به HIV معروف است ، عامل بيماري ايدز ميباشد . اين بيماري براي اولين بار در سال 1981 در بين همجنس بازان در آمريكا گزارش گرديد و در سال 1984 عامل بيماري شناخته شد . اين بيماري باعث كاهش مقاومت بدن در مقابل عوامل بيماري زا شده بيمار در اثر عفونتهاي مختلف و سرطان از بين مي رود .
راههاي سرايت :
براساس بررسيهاي بعمل آمده سه راه اصلي انتقال ايدز عبارتند از :
1- انتقال از طريق رابطه جنسي با فرد آلوده :
رابطه جنسي عامل انتقال حدود 4/3 موارد عفونت در سطح جهان ميباشد . انتقال از طريق تماس جنسي 5/8% آلودگي به ويروس ايدز در ايران را شامل مي شود .
2- انتقال از طريق روشهاي تزريقي :
يكي از راههاي انتقال عفونت HIV تماس خوني و استفاده از خون و نيز فرآورده هاي خوني آلوده مي باشد . مشكل عمده در كشورهاي در حال توسعه انتقال ايدز از طريق سرنگها و وسايل آلوده توسط استفاده كنندگان مواد مخدر تزريقي ميباشد . در كشور ما در حال حاضر مهمترين راه انتقال عفونت HIV اعتياد تزريقي و استفاده از سرنگهاي آلوده مشترك در بين معتادان ميباشد ( حدود 65% ) .
طبق بررسي هاي بعمل آمده ميزان انتقال ويروس از طر يق تزريق خون و فرآورده هاي آن با اتخاذ روشهاي صحيح انتخاب اهدا كنندگان خون و غربالگري و آزمايش خونهاي اهدايي از نظر HIV و نيز استفاده منطقي از خون و فرآورده هاي خوني بسيار نادر است .
3- انتقا ل از مادر آلوده به كودك :
شامل سرايت در طول حاملگي ، در حين زايمان و در حين شيردهي مي باشد . حد.د 3/1 فرزندان متولد شده از مادران مبتلا به عفونت HIV آلوده مي شوند . بررسيها نشان ميدهد كه خطر انتقال HIV از طريق شير داده 15% ميباشد . اغلب موارد انتقال عفونت از مادر به كودك حين حاملگي و زايمان اتفاق مي افتد .
دستورات بهداشتي جهت پيشگيري از ابتلا به HIV :
1- عموم مردم نبايستي از سرنگ و سر سوزن و يا وسايل ديگر خراش دهنده پوست بصورت مشترك با ديگران استفاده كنند . براي اينكه يكي از روشهاي انتقال ، استفاده از وسايل مشترك ميباشد .
2- منحصرا از وسايل بهداشتي ( تيغ ، مسواك ، و غيره ) بطور شخصي استفاده كنيد .
3- محلي كه با خون فرد ديگري آغشته شده باشد با مواد ضد عفوني استفاده كنيد .
4- موقع مراجعه به دندانپزشك حتما از وسايل و ست يكبار مصرف مطمئن شويد .
5- موقع مراجعه به آرايشگاهها از استفاده مشترك تيغ خودداري كنيد.
6- تماس جنسي يكي از مهمترين راههاي انتقال ويروس ايدز است با استفاده از كاندوم ميتوان از انتقال عفونت جلوگيري كرد هيچ نوع وسيله پيشگيري از بارداري ديگري از جمله IUD از انتقال HIV جلوگيري نمي كند .
7- در صورت مثبت بودن HIV زنان نبايستي حامله شوند چرا كه احتمال انتقال HIV از مادر به جنين 1 نفر از 3 نفر ميباشد.
هپاتيت چيست ؟
هپاتيت نوعي بيماري ميباشد كه كبد را گرفتار كرده وباعث تنبلي واختلال در عملكرد اين عضو ميشود هپاتيت مهمترين وشايعترين علت سيروز كبدي ( نوعي بيماري كبدي از بين ميروند ) در ايران وهمچنين مهمترين علت سرطان كبد در اران وجهان ميباشد .
هپاتيت به انواع عفوني وغير عفونيتقسيم ميگردد كه مهمترين دسته در بين انواع هپاتيت عفوني ،هپاتيت ويروسي ميباشد كه خود به انواع
A,B,C,D,E,… تقسيم ميگردد كه هپاتيت C,B از نظر بيماريزايي از اهميت ويژه اي برخوردارند .
هپاتيت B
هپاتيت B يك عفونت ويروسي ميباشد كه سلولهاي كبد را گرفتار ميكند . مطابق آمار سازمان بهداشت جهاني بيشتر از 300 ميليون نفر در جهان ناقل ويروس هپاتيت B ميباشد . درصد مناطق مختلف فرق ميكند واز اين نظر كشور ايران داراي شيوع ناقلين حدود 5-3% ميباشد .
راههاي انتقال :
تماس پوستي : تماس با پوست يا مخاط زخمي ، استفاده از وسايل غير استريل و غير بهداشتي خراش دهنده در خالكوبي ، طب سوزني ،، سوراخ كردن گوش ،دندانپزشكي،تيغ آرايشگري ، ميتواند باعث آلودگي شود .
تماس جنسي : از آنجائيكه ويروس هپاتيت B در تمام مايعات بدن علي الخصوص مايع مني وجود دارد ، تماس جنسي يكي از راههاي انتقال عفونت محسوب مي شود .
حول و حوش تولد : انتقال از مادر آلوده به نوزاد مهمترين راه انتقال اين بيماري در ايران است . اكثر عفونتهاي حول و حوش زمان زايمان رخ داده و ارتباطي به تغذيه نوزاد و شير مادر ندارد .
تماس با خون و فرآورده هاي خوني آلوده :
يكي ديگر از راههاي انتقال هپاتيت B كه بيشتر در چند سال قبل مطرح بود از طريق انتقال خون مي باشد . اكنون بعلت غربالگري تمامي خونهاي اهدائي و انجام آزمايشات دقيق اين راه سرايت بندرت ديده ميشود .
علائم و نشانه هاي مبتلا به هپاتيت B :
علائم عمومي نظير بي اشتهايي ، تهوع ، استفراغ ، خستگي ، درد مفاصل ، سردرد ، ترس از نور و در نهايت زردي چشمها و سپس تمام بدن از علايم اين بيماري ميباشد .
كمرنگ شدن مدفوع و تيره رنگ شدن ادرار 1 تا 5 روز قبل از شروع زردي ديده مي شود . بزرگي كبد و طحال ممكن است وجود داشته باشد .
تشخيص :
راه تشخيص اين بيماري انجام تست آنتي ژن سطحي اين ويروس يعني Hbs Ag است كه در مراكز انتقال خون سراسر كشور انجام مي شود .
پيشگيري :
واكسيناسيون :
با استفاده از واكسن هپاتيت B در سه نوبت تا 95 درصد ، فرد در مقابل ويروس ايمن مي شود . در حال حاضر اين واكسن بتمامي نوزادان پس از تولد به فاصله هاي زماني يك و شش ماه تزريق مي شود. افراد در معرض خطر ( پرسنل پزشكي ، كاركنان آزمايشگاهها ، اعضاي خانواده اي كه در آن يك فرد آلوده به هپاتيت B وجود دارد ) نيز بايد بر عليه هپاتيت B واكسينه شوند .
توصيه هايي در رابطه با هپاتيت B :
- از حجامت ، خالكوبي ، سوراخ كردن گوش و طب سوزني با وسايل و روشهاي غير بهداشتي خودداري كنيد .
- از تماس با خون خودداري كنيد .
- با واكسيناسيون عليه هپاتيت B از ابتلاي كودكان جلوگيري كنيد و
- اگر شما آلوده به ويروس هپاتيت B مي باشيد از اهدا خون خودداري كنيد و موقع مشاوره قبل از اهدا به پزشك سازمان انتقال خون اطلاع دهيد .
- هنگام مراجعه به آزمايشگاهها ، دندانپزشكي و هر جايي كه امكان تماس با خون شما وجود دارد در صورت ناقل بودن ، آنان را از آلودگي خود مطلع نماييد.
- خانمهاي باردار در صورت ناقل بودن و آلودگي قبلي با ويروس هپاتيت B ، ضمن اطلاع دادن به پزشك معالج خود با تزريق به موقع واكسن و ايمنو گلوبولين اخصاصي به نوزاد از سرايت اين ويروس به نوزاد خود جلوگيري كنند .
- در معتادان به مواد مخدر ، با توجه به اينكه استفاده از سرنگ مشترك يكي از علل انتقال ويروس هپاتيت B ميباشد . در صورت امكان اعتياد را كنار بگذارند و در غير اينصورت از سرنگ مشترك استفاده نكنند .
- پرهيز از داشتن تماس جنسي با افراد متعدد و توصيه به استفاده از كاندوم .
هپاتيت C
اين بيماري نيز همانند هپاتيت B به كبد كه از اعضا اصلي بدن است آسيب مي رساند . علي رغم پيشرفت دانش پزشكي ، در خصوص هپاتيت C هنوز مسائل بيشماري مانند چگونگي پيشرفت بيماري در افراد مختلف و تهيه واكسن موثر بر عليه بيماري ناشناخته مانده است .
لذا آگاهي بيشتر از راههاي انتقال بيماري و شيوه پيشگيري از آن مي تواند از پيامدهاي نا خوش آيند هپاتيت c جلوگيري كند.
راههاي سرايت :
- شراكت در سوزنها و وسايل تزريق مواد مخدر آلوده ( شايع ترين و مهمترين راه انتقال بيماري در ايران كه حدود 60-43 درصد موارد انتقال را تشكيل ميدهد )
- خالكوبي ، سوراخ كردن گوش ، طب سوزني به روش غير بهداشتي
- نفوذ از راه بريده گي هاي پوستي و زخمها
- تماس جنسي با فرد آلوده نيز يكي از راههاي انتقال محسوب مي شود اما اين راه انتقال به اندازه هپاتيت B يا ايدز نيست .
- انتقال در زمان نوزادي يا دوره جنيني
- تزريق خون و فرآورده خوني آلوده
راههاي پيشگيري
- رعايت موازين بهداشتي و پيشگيري از راههاي سرايت آن
- كنترل خونهاي اهدا شده به سازمان انتقال خون ( در حال حاضر تمامي خون هاي اهدا شده از نظر هپاتيت c كنترل مي شود . )
واكسن
هنوز واكسن موثر براي اين بيماري كشف نشده است
سيفيليس
سيفيليس يك عفونت مزمن مي باشد كه توسط باكتري مارپيچي شكل باريك و طويلي به نام ترپونماپاليدوم به وجود مي آيد .
انتقال اين بيماري معمولا از راه تماس جنسي مي باشد . از زماني كه فرد با عامل بيماري تماس پيدا مي كند تا بروز علائم به طور متوسط 2 تا 6 هفته طول مي كشد .
اين عفونت فقط در انسان باعث ايجاد بيماري ميگردد.
راههاي انتقال :
تقريبا تمام موارد سيفيليس بعلت تماس جنسي با ضايعات عفوني ايجاد ميشود و راههاي انتقال با شيوع كمتر عبارتند از تماسهاي غير جنسي ، عفونت در داخل رحم و انتقال خون . تقريبا از هر دو نفري كه بافرد مبتلا به سيفيليس عفوني تماس جنسي دارند يك نفر مبتلا به عفونت سيفيليس مي شود.
راههاي پيشگيري :
مهمترين راه پيشگيري از اين بيماري پايبندي به موازين اخلاقي و پرهيز از بي بند و باري جنسي مي باشد .
چگونگي تشخيص :
امروزه با آزمايشات اختصاصي اين بيماري قابل تشخيص است .
در انتقال خون نيز برروي تمامي خونهاي اخذ شده معدوم ميگردد.
درمان :
خوشبختانه پاسخ به درمان بيماري در مراحل اوليه بسيار عالي مي باشد.
http://www.wazbto.ir/Learn.asp

:
(کیفیات شش گانه Trigunas)

شیرینی :
همانطور که همۀ اجسام محیط زندگی ما از عناصر پنج گانه تشکیل شده اند مزه ها هم از پنج عنصر تشکیل شده اند.

مزۀ شیرین از دو عنصر خاک و آب تشکیل شده است پس کافا را افزایش میدهد و پیتا و واتا را کاهش میدهد.

خواص طعم شیرین :
1 – خنک کننده است 2 – سنگین 3 – گرسنگی و تشنگی را از بین میبرد 4 - به تولید بافتها در بدن کمک میکند چون دارای عنصر خاک است و چون ماده است .

ترشی :
از عنصر آتش و خاک تشکیل شده است پس پیتا و کافا را افزایش میدهد. ترشی گرم کننده است و سنگین است چون عنصر خاک دارد و کمک به دفع مواد زاید بدن میکند . استها آور است و به هضم غذا کمک میکند و اسپاسمهای عضلانی را از بین میبرد .

شوری :
آتش آن بالاست و پیتا را بالا میبرد و آب آن بالاست پس کافا را هم بالا میبرد.
کاهش دهندۀ واتاست.خاصیت آن مثل ترشی است. به خروج مواد زاید کمک میکند و به هضم غذا کمک میکند و باعث نرمی در بافتها میشود .

تندی :

خشکی می آورد و گرماده است . سبکی (هوا و آتش) و بافتها را حل میکند (تقلیل میبرد) چربی را کاهش میدهد باعث ترشح شیر در مادر و مایع منی در مردان میشود و اشتها آور است(تندی شوری ترشی اشتها آور است) .

تلخی :
عناصر آن هوا و اتر است و واتا را افزایش میدهد و کافا و پیتا را کاهش میدهد و خنک است و سبک( خالص کننده است یعنی پاک و خالص میکند) خشک کننده است(چون هوا دارد) به مقدار کمی اشتها را افزایش میدهد ولی مقدار زیاد آن اشتها را کاهش میدهد.

گسی :
واتا را بالا میبرد و کافا و پیتا را پایین می آورد و خنک کننده است(چون هوا غلبه دارد پس سبک است) و ترمیم بافتها را انجام میدهد و قابض است و ترشحات را هم کاهش میدهد و تا حدودی خالص سازی میکند و کانالهای بدن را پاکسازی میکند.

عوارض مزه ها:

تندی :
توانایی بالا بردن بسیار زیاد واتا را دارد و در نتیجه درد در نواحی مختلف بدن و اختلال در سطح هوشیاری ایجاد میکند و ذهن را کدر میکند و خشکی دهان و سرگیجه و لرزش و ضعف بدنی و لاغری و احساس سوزش و گرمی در اندامها و تشنگی ایجاد میکند.

تلخی :
تحلیل بدن و لاغری و درد درون بدن و خشکی مفاصل ایجاد میکند

گسی :
یبوست و لرزش ایجاد غشی و خشکی بدن و نفق و تشنگی را در بر دارد

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر